Tα βρίσκουμε απίστευτα χαριτωμένα και γλυκά. Όμως είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την αγαπημένη σου γατούλα. Δες γιατί:

1 Κάνουν το πάτημά τους αθόρυβο

ατούν στις μύτες των ποδιών τους, μηδενίζοντας το θόρυβο με αποτέλεσμα να γίνονται δύσκολα αντιληπτές από τα θηράματά τους όταν κυνηγούν αλλά και τους θηρευτές που θέλουν να αποφύγουν.

2 Είναι πολύ ευαίσθητα

άρη στις νευρικές απολήξεις που διαθέτουν, δίνουν τη δυνατότητα στις γάτες να νιώθουν την υφή και τη θερμοκρασία της επιφάνειας στην οποία περπατούν. Από τη άλλη, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα όταν πατούν σε πολύ ζεστές επιφάνειες νιώθοντας περισσότερο πόνο.

3 Έχουν εξαιρετική ευλυγισία και προσφέρουν ισορροπία

ν παρατηρήσετε μία γάτα που σκαρφαλώνει σε δέντρα ή τοίχους θα δείτε με πόση ευκολία και σταθερότητα το κάνει, λυγίζοντας τις πατούσες της και χρησιμοποιώντας τα νύχια της για να κρατηθεί.

4 Τα πατουσάκια τους βοηθούν στην ομαλή προσγείωση από ύψη

άρη στις πατουσίτσες τους απορροφώνται οι κραδασμοί κατά την πτώση μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

5 Χρησιμοποιούνται στον καθαρισμό της γάτας

ι γάτες κάνουν “μπάνιο” πολλές φορές μέσα στην ημέρα με τη βοήθεια των ποδιών τους. Συγκεκριμένα, γλείφουν τις μπροστινές τους πατουσίτσες και τις χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν σημεία όπως η μύτη, τα αυτιά, τα πόδια και όπου δεν φτάνει η γλώσσα τους.

6 Είναι το μοναδικό σημείο στο σώμα τους όπου υπάρχουν ιδρωτοποιοί αδένες

ία διαδικασία πολύ ανακουφιστική τις ζεστές μέρες του χρόνου ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του σώματος τους ώστε να αποφύγουν την υπερθέρμανση. Παρατηρείται επίσης όταν αντιμετωπίζουν φόβο και στρες.

7 Εκεί κρύβουν τα νύχια τους

ταν δεν χρησιμοποιούν τα νύχια τους, τα “αποσύρουν” ώστε να μην βλάψουν τον εαυτό τους.

8 Δεξί vs. Αριστερό

άποιες γάτες χρησιμοποιούν κυρίως το δεξί τους πατουσάκι και άλλες το αριστερό στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως κάνουμε και εμείς. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι οι αρσενικές προτιμούν το αριστερό, ενώ οι θηλυκές το δεξί!

9 Οι μπροστινές πατούσες τους έχουν πέντε δάχτυλα και οι πίσω τέσσερα

ο επιπλέον δάχτυλο στο μπροστινό μέρος τους βοηθά να κρατούν τα αντικείμενα και να σκάβουν, ενώ τα πίσω πόδια είναι ισχυρότερα και βοηθούν στο άλμα.