Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Nα ανοίξουν 2.000 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

0
40

Να ανοίξουν άμεσα 2.000 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναπνευστήρες και διαγνωστικά τεστ, αλλά και προσλήψεις ζητά από το υπουργείο Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

«Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της δράσης του κορονοϊού δεν είναι γνωστός.
Οι ασθενείς παθαίνουν άτυπες πνευμονίες και επιβάρυνση της καρδιάς.
Με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παρουσιάζουν αύξηση της τροπονίνης, καρδιακές αρρυθμίες που δείχνουν βλάβη στην καρδιά και κεραυνοβόλες μυοκαρδίτιδες.

Σε αυτή τη φάση που επιβαρύνονται οι πνεύμονες και η καρδιά απαιτείται εισαγωγή στη ΜΕΘ και διασωλήνωση του ασθενούς για να βοηθηθούν οι πνεύμονες και η καρδιά.

Αρκετοί ασθενείς επανέρχονται μετά τη διασωλήνωση και τη θεραπεία.
Αυτή την εμπειρία έχουν εξάλλου οι καρδιολόγοι και με μυοκαρδίτιδες από άλλους ιούς.
Είναι λοιπόν καθοριστικό για την επιβίωση του ασθενή να διασωληνωθεί» αναφέρει σε εισήγηση του στο ΙΣΑ ο καθηγητής Στέφανος Φούσας τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες:
* Nα ανοίξουν 2000 κρεβάτια ΜΕΘ και να προμηθευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερους αναπνευστήρες.
* Να καταγραφούν όλοι οι αναπνευστήρες που υπάρχουν διάσπαρτοι στις διάφορες κλινικές των νοσοκομείων και να συγκεντρωθούν για να αξιοποιηθούν στους ασθενείς με κορωνοϊό.
* Να γίνει καταγραφή του προσωπικού που έχει σχετική εκπαίδευση και να αποσπαστεί στις κλίνες που θα λειτουργούν παράλληλα με τις ΜΕΘ.
* Να εκπαιδευτούν στην Εντατική νοσηλεία, το προσωπικό και των άλλων κλινικών που θα κληθούν να συμβάλλουν.
* Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού και η αξιοποίηση των ειδικευόμενων που είναι σε αναμονή.
* Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος υγειονομικός εξοπλισμός προστασίας για το προσωπικό.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το λίγο χρόνο που απομένει πριν αυξηθεί το κύμα των κρουσμάτων, για να θωρακίσουμε υγειονομικά τη χώρα μας.
Η μάχη θα κριθεί στα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στον αριθμό των αναπνευστήρων που θα εξασφαλίσουμε» λέει ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης.
Και συνεχίζει: «Η προσπάθεια πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα, αφενός στην επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και αφετέρου στην καλή αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού των νοσοκομείων.
Σε αυτή τη φάση έχει μεγάλη σημασία να γίνει σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Την κρίσιμη αυτή ώρα κανείς δεν περισσεύει».
Σημειώνεται ότι για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε 9μελής επιτροπή από ειδικούς και είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας.