Η Κίνα έχει αποκρύψει την έκταση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, δημοσιεύοντας μικρότερα ποσοστά τόσο στις περιπτώσεις κρουσμάτων όσο και στις περιπτώσεις θανόντων, αναφέρουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σε αναφορά τους προς τον τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μη δημοσιευθούν τα ονόματά τους, επειδή η έκθεση είναι απόρρητη, αρνήθηκαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες αναφορικά προς το περιεχόμενο της έκθεσης. Αλλά η εκτίμηση είναι, όπως ανέφεραν, ότι τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα για τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων είναι σκοπίμως ατελή. Δύο μάλιστα από τους αξιωματούχους δήλωσαν ότι η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι στατιστικές της Κίνας είναι ψευδείς.

Η έκθεση παρελήφθη από τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Το ξέσπασμα της επιδημίας ξεκίνησε στην επαρχία Hubei της Κίνας στα τέλη του 2019, αλλά η χώρα έχει αναφέρει περίπου 82.000 κρούσματα και 3.300 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο John Hopkins, τα οποία συγκρινόμενα με περισσότερα από 189.000 κρούσματα και περισσότερους από 4.000 θανάτους στις Η.Π.Α., που έχει τα περισσότερα δημοσιευμένα επισήμως κρούσματα στον κόσμο, δημιουργούν υποψίες.

Το τμήμα επικοινωνίας του Λευκού Οίκου και η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν σχολίασαν το γεγονός όταν τους ζητήθηκε.

"Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα εάν η Κίνα ήταν περισσότερο ανοιχτή στην επικοινωνία", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Mike Pence την Τετάρτη στο CNN.

?υτό που είναι εμφανές είναι ότι η επιδημία είχε ήδη ξεσπάσει στην Κίνα πολύ πριν το μάθει ο υπόλοιπος κόσμος, τον Δεκέμβριο_ ίσως και ένα μήνα νωρίτερα.

Ενόσω η Κίνα επέβαλε ένα υπερβολικά αυστηρό lockdown, υπήρξε έντονος σκεπτικισμός για τους αριθμούς που ανέφερε, τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αναθεωρήσει τη μεθοδολογία της για την καταμέτρηση των κρουσμάτων, για τον καθ' ολοκληρίαν αποκλεισμό των ανθρώπων χωρίς συμπτώματα για εβδομάδες,  και μόνο την Τρίτη πρόσθεσε περίπου 1.500 ασυμπτωματικές περιπτώσεις στο συνολικό αριθμό αυτών που νόσησαν.

Όμως, τα χιλιάδες στοιβαγμένα έξω από τα γραφεία κηδειών φέρετρα στην επαρχία Χουμπέι, δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες για την ακρίβεια των αριθμών που αναφέρει το Πεκίνο.

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στις ΗΠΑ στρέφονται τώρα εναντίον της Κίνας επικρίνοντας το ρόλο της στην πανδημία.

ενίσχυση όμως του αρνητικού ρόλου του Πεκίνου στην πανδημία θα μπορούσε να είναι πολιτικά χρήσιμη για τον Πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος προσπάθησε να αποσύρει από επάνω του την ευθύνη για την καθυστέρηση των μέτρων και την χρήση μαζικών τεστ, καθώς και τη μεγαλύτερη παραγωγή προμηθειών, όπως μάσκες προσώπου και νοσοκομειακούς αναπνευστήρες.

"Ο ισχυρισμός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερους θανάτους από κορονοϊό απ' ό,τι η Κίνα είναι ψευδής", δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ben Sasse, σε ανακοίνωσή του μετά τη δημοσίευση της έκθεσης από την Bloomberg News.

?αρότι δεν σχολιάζουμε "πληροφορίες", αυτό είναι πολύ οδυνηρό. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα λέει ψέματα, ψεύδεται και θα συνεχίσει να ψεύδεται για τον κορονοϊό για να προστατεύσει το καθεστώς".

Η Deborah Birx, η ανοσολόγος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με συμβουλευτικό ρόλο στον Λευκό Οίκο για τις μεθόδους πρόληψης που πρέπει να ακολουθηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε την Τρίτη ότι τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα επηρέασαν τους υπολογισμούς και τις προβλέψεις που έγιναν σε άλλα μέρη του κόσμου σχετικά με τη φύση του ιού.

"Η ιατρική κοινότητα ερμήνευσε τα κινεζικά δεδομένα ως εξής: Είναι σοβαρό, αλλά μικρότερης σημασίας απ' ό,τι στην πραγματικότητα είναι", είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. "Επειδή νομίζω ότι μας λείπει ένα σημαντικό ποσοστό των δεδομένων, τώρα μελετούμε αυτό που βλέπουμε ότι συνέβη στην Ιταλία και τι συνέβη στην Ισπανία".

Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που δημοσιεύει εκθέσεις που υποπευόμαστε ότι είναι ανακριβείς. Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν υποδείξει το Ιράν, τη Ρωσία, την Ινδονησία και ειδικότερα τη Βόρειο Κορέα, η οποία δεν έχει αναφέρει ούτε ένα κρούσμα της νόσου. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, ενδέχεται επίσης να δημοσιεύουν μικρότερους αριθμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Πομπέο κάλεσε δημοσίως την Κίνα και άλλα έθνη να αναφέρουν επακριβώς τα κρούσματά τους. Έχει μάλιστα κατηγορήσει επανειλημμένως την Κίνα ότι συγκάλυψε την έκταση του προβλήματος και ότι καθυστέρησε να μοιραστεί πληροφορίες, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μετά την εμφάνιση του ιού. Την κατέκρινε επίσης για τη συστηματική άρνησή της να δεχτει προσφορές βοήθειας Αμερικανών εμπειρογνωμόνων.

"Το σύνολο ακριβών και αληθών δεδομένων έχει μεγάλη σημασία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον την Τρίτη. Η ανάπτυξη και εξέλιξη θεραπευτικών μεθόδων, αλλά και η λήψη μέτρων πρόληψης για την καταπολέμηση του ιού, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές, εξαρτάται από την εμπιστοσύνη που μπορούμε να έχουμε στα στοιχεία που έχουμε, αλλά και τις πληροφορίες για το τι πραγματικά έχει συμβεί", ανέφερε.

"Θερμή παράκληση σε κάθε έθνος: Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να συλλέξετε τα στοιχεία. Κάντε το καλύτερο για να γνωστοποιήσετε και να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες», τόνισε χαρακτηριστικά. «Εμείς το κάνουμε αυτό».