Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στα νησιά του Αιγαίου. Ο περιφερειαάρχης Νοτίου Αιγαίού Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως είναι υπέρ της δημιουργίας κλειστών δομών ενώ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, τάχθηκε κατά της επίταξης χόρων για τη δημιουργίας κλειστών δομών.

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε πως είναι υπέρ των κλειστών κέντρων αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είναι το «restart που χρειαζόμαστε». «Η αποσυμφόρηση είναι κυρίαρχο στοιχείο του σχεδίου και είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι θα κλείσουν τα σημερινά κέντρα. Η αποσυμφόρηση είναι αναγκαία, αλλά πρέπει και να μπει τάξη στη διαχείριση του συστήματος, να μπει νοικοκύρεμα, να σταματήσει το χάος, να υπάρχει ένας έλεγχος και να φύγουν και τα σωστά μνήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Έχει επικρατήσει στο δημόσιο διάλογο η κουλτούρα της αντίδρασης, αλλά η σιωπηρή πλειοψηφία του πληθυσμού είναι υπέρ των κλειστών κέντρων γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει μια προστασία πολύ περισσότερο σε νησιά που είναι πολύ μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί… Εμείς στο Νότιο Αιγαίο ζούμε αποκλειστικά από τον τουρισμό. Το κυβερνητικό σχέδιο», πρόσθεσε, «είναι μια αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε κι αλλά θέματα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζημάρκος είπε επίσης πως Κως και Λέρος έχουν σηκώσει πάρα πολύ μεγάλο φόρτο στο μεταναστευτικό – προσφυγικό με 4.500 άτομα αθροιστικά.