Η, καλόγουστη ή κακόγουστη (αυτό είναι υποκειμενικό) διαφήμιση της ελληνικής παράδοσης για άλλη μια φορά θα ξεφύγει από την ελληνική επικράτεια και θα χτυπήσει κέντρο! Και μάλιστα Ευρωπαϊκό, αφού θα μεταφερθεί εις τας Βρυξέλλας.

Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν από την Πρεσβεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, μέσω twitter, «στις 25 Μαρτίου στις 11.00, το γνωστό άγαλμα των Βρυξελλών Manneken Pis θα ντυθεί με στολή εύζωνα για να τιμηθεί η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση».

«Η τελετή θα γίνει με την παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Βέλγιο κ. Διονύσιου Καλαμβρέζου» όπως πληροφορούμαστε από την ανάρτηση.

Το Manneken Pis (που στα ολλανδικά σημαίνει το «αγόρι που ουρεί») βρίσκεται κοντά στην πασίγνωστη πλατεία των Βρυξελλών, την Grande Place, κοντά στο δημαρχείο της πόλης,

χεδιάστηκε από τον Ζερόμ Ντυκενουά και τοποθετήθηκε στη θέση του 1618 ή το 1619.

Η ιστορία του μικρούλη έχει συνθεθεί με διάφορους λαϊκούς μύθους, ένας θέλει το άγαλμα τοποθετήθηκε εκεί από τους γονείς ενός παιδιού το οποίο είχε χαθεί, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε με τη βοήθεια των χωρικών.

ια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ένα αγόρι κατάσκοπος είδε κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας ότι κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης, κάτι το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει κατουρώντας το φυτίλι, με αποτέλεσμα να το σβήσει.

Το αγαλματάκι ντύνεται συχνά με ρούχα. (Θα τραβήξω τις κοτσίδες μου κάτω απ' το τσεμπέρι...)

ε την πρώτη φορεσιά παρουσιάστηκε το 1698 και από τότε έχει ντυθεί με περισσότερα από 900 κοστούμια και στο μουσείο της πόλης των Βρυξελλών εκτίθενται περισσότερα από 100.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το άγαλμα αντί για νερό ουρεί μπύρα. Αυτό κι αν είναι σουρεάλ!

Το Δεκέμβριο του 2011 το Manneken Pis είχε ξαναντυθεί τσολιαδάκι, μετά από ενέργειες του ΕΟΤ Βελγίου, καθώς το τοπικό γραφείο του Οργανισμού είχε καταφέρει να γίνει η Ελλάδα τιμώμενος τουριστικός προορισμός σε όλη τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών της πόλης των Βρυξελλών.

Ας αφήσουμε τους περίεργους συνειρμούς κι ας θεωρήσουμε πως είναι μια ακόμα ευκαιρία να αναδειχθεί η χώρα μας στο εξωτερικό.

ξάλλου, το 2011 το αγοράκι-τσολιαδάκι είχε φωτογραφηθεί από τουλάχιστον 3.000.000 επισκέπτες της πόλης και τουρίστες.

m>Άρα: Το κιτς είναι ιν, όπως λένε και στο χωριό μου.

Δείτε την ανάρτηση της πρεσβείας: