Ελπίζοντας να αυξήσει τον αριθμό των τεστ για τον κορανοϊο, η αυστριακή πρωτεύουσα επιστράτευσε ένα νέο όπλο: αντί για πίτσες, οι ταχυμεταφορείς με τα ποδήλατα "προσφέρουν" τώρα "γάργαρα" τεστ για Covid-19.

«Στην πόλη είμαστε πιο γρήγοροι από τα αυτοκίνητα, γιατί μπορούμε να περάσουμε από την μέσα από την πυκνή κίνηση γρηγορότερα και δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για θέσεις στάθμευσης», δήλωσε ο Marcus Hanauld, ένας 25χρονος ταχυμεταφορέας που πριν από τρεις εβδομάδες έκανε παραδόσεις takeaway.

Για να κάνετε το τεστ και να εντοπίσετε τις πιθανές περιπτώσεις κρουσμάτων γρηγορότερα, περισσότεροι από 100 ταχυμεταφορείς με ποδήλατα που εργάζονται για την ταχυμεταφορική Veloce, προσφέρουν τώρα δωρεάν το «γάργαρο rapid test» της πόλης σε περίπου 1.000 άτομα κάθε μέρα.

Όπως πολλές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Αυστρία αγωνίζεται να συγκρατήσει  το ολοένα και αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, με τη Βιέννη να βρίσκεται στο επίκεντρο επί του παρόντος, καταμετρώντας το ένα τρίτο περίπου των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα.

Φορώντας μάσκα, γυαλιά και καθαρά χειρουργικά γάντια, ο Hanauld παραδίδει σε καθένα από τα πέντε μέλη της οικογένειας Mihailovic ένα κυπελάκι με αλατούχο διάλυμα, και τους καθοδηγεί ώστε να κάνουν σωστά γαργάρα το διάλυμα για τουλάχιστον μισό λεπτό.

τη συνέχεια κάθε μέλος να φτύνουν το διάλυμα σε δοκιμαστικό σωλήνα που θα παραδοθεί σε εργαστήριο στο τέλος της οκτάωρης βάρδιας του.

"Έχει γεύση σαν να κάναμε διακοπές δίπλα στη θάλασσα", λέει η 12χρονη κόρη της οικογένειας, η οποία σε τεστ που έγινε στο σχολείο της βγήκε θετική στον ιό.

Οι ταχυμεταφορείς με τα ποδήλατα της Veloce παραδίδουν και παραλαμβάνουν τεστ για Covid-19 από τις αρχές Οκτωβρίου και έχουν εκπαιδευτεί ώστε να διαχειρίζονται και να αποθυκεύουν σωστά τα δείγματα στο μονωμένο σακίδιό τους, αλλά και για τον τρόπο που πρέπει να προστατεύονται οι ίδιοι από τον ιό.

Η αρνητική κριτική όμως προς την κυβέρνηση ότι καθυστέρησαν πολύ τα τεστ για την ανίχνευση κρουσμάτων, σε μια πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων, ήταν αργές και αναποτελεσματικές, γεγονός που επέτρεψε στον ιό να διαδοθεί γρήγορα.