Στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, συμμετείχε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται ξεπέρασε τις 4.000. Αναφορικά με τις περιφέρειες καταγράφηκαν 582 νέα κρούσματα στην Αττική και 673 Θεσσαλονίκη. Επίσης, τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων υπάρχει σε Λάρισα (105), Μαγνησία (108) και Πέλλα (107), αντίστοιχα.

Κατά την κυρία Παπευαγγέλου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι δεν υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας μετά τα διαδοχικά lockdown σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Η κυρία Παπευαγγέλου πρόσθεσε επίσης ότι «κανείς δεν είναι άτρωτος».

Η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για την προστασία του πληθυσμού», τόνισε αναφερόμενη στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που ετοιμάζονται.

«Τα εμβόλια αυτά έχουν τις συνηθισμένες παρενέργειες των εμβολίων, όπως τοπικό ερεθισμό και κεφαλαλγίες. Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη λύση. Μόνο έτσι θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης τους επόμενους μήνες. Συμπερασματικά, υπάρχουν στοιχεία σταθεροποίησης της κατάστασης, όμως ακόμα στη χώρα το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό».

Παίρνοντας το λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υπερβεί τα 57 εκατ. οι διαγνώσεις. Μόνο στην Ευρώπη οι διαγνώσεις είναι πάνω από 15 εκατ. Πάντως υπάρχει σταθεροποίηση σε Γαλλία και Ην. Βασίλειο. Όμως ο αριθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει εξαιρετικά υψηλός.

«Η πλειοψηφία των διαγνώσεων συνεχίζει να καταγράφεται εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης» Στη Θεσσαλονίκη ο δείκτης Rt έχει προσεγγίσει αυτόν της Αττικής και δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί πιο πτωτικά».

κ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στα παιδιά τόνισε ότι «ο ρόλος τους στην επιδημία και τις εξάρσεις της είναι δευτερεύων. Η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτή την ηλικιακή ομάδα».

«Τώρα είναι η στιγμή να στηρίξετε τους γηραιότερους των οικογενειών σας», τόνισε με νόημα ο κ. Μαγιορκίνης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν για τα σύνορα. Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της ΕΕ. Από την Κακκαβιά η διέλευση επιτρέπεται μόνο για Έλληνες πολίτες. Υποχρεωτική επταήμερη καραντίνα για όλους όσοι εισέρχονται. Η ώρα διέλευσης είναι από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ελεύθερη η διέλευση μόνο για μεταφορά εμπορευμάτων.

«Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με έμφαση κυρίως τη βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Στα Γιάννενα έχουν τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου. Όταν οι πολίτες και η πολιτεία συνεργάζονται, υπάρχουν αποτελέσματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε σχετικά με την επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ ότι «προβλεπόταν ήδη από το α' κύμα της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη προβήκαμε σε αυτή την ενέργεια προκειμένου να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Υπήρχε ανάγκη για επιπλέον κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό. Επειδή τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να καλύπτουν και τις υπόλοιπες περιπτώσεις, χρειαζόμασταν επιπλέον κλίνες. Οι συζητήσεις γίνονταν εδώ και καιρό. Υπήρξε μια διάσταση απόψεων και καταφύγαμε στην επίταξη».

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επίταξης κέντρων αποκατάστασης, παραδεχόμενος ότι έχει γίνει συζήτηση και για κάτι τέτοιο και ίσως στο μέλλον να πάρει το υπουργείο Υγείας μια ανάλογη απόφαση.

Παίρνοντας το λόγο η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι αυτή η σταθεροποίηση που βλέπουμε σήμερα, μπορεί «να μας κάνει να χαμογελάσουμε τις επόμενες μέρες. Όμως πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα».

Ειδικά για την Θεσσαλονίκη πρόσθεσε ότι «η επιθετική εξάπλωση της νόσου μας εξέπληξε. Είδαμε πάρτι, είδαμε συναθροίσεις, είδαμε τελετές χωρίς την χρήση μάσκας. Υπήρξαν διαφορετικοί λόγοι για το λόγο που έγινε αυτό. Ως προς την Αθήνα έχουμε καλύτερα δεδομένα. Ο ρυθμός αύξησης μειώθηκε πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Άρα δεν έχουμε την αίσθηση ότι στην Αθήνα θα δούμε τα νούμερα της Θεσσαλονίκης».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κ. Μαγιορκίνης πρόσθεσε ότι «ξέραμε ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος, απλώς δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό πότε ακριβώς θα γινόταν η έξαρση».

Για το lockdown ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε από την επόμενη εβδομάδα τι θα συμβεί. «Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω, δεν θα αδικήσουμε την προσπάθεια που κάνει ο λαός. Ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να έχουμε πιο σίγουρες ενδείξεις σχετικά με την στρατηγική μας».