Επικαλούμενο νέα στοιχεία από το Ισραήλ και τη Βρετανία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων αναθεωρεί τη σύσταση για τις αναμνηστικές δόσεις και τις προτείνει πλέον για όλους τους ενήλικες.

Οι συστάσεις που εκδίδει το ECDC δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η νέα οδηγία θα ληφθεί υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν προτείνει εντός της εβδομάδες αλλαγές στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Το ενδεχόμενο χρήσης αναμνηστικών δόσεων θα πρέπει να εξεταστεί για όλα τα ενήλικα άτομα με προτεραιότητα στους άνω των 40» δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής του ECDC Άντρια Άμον.

Η χορήγηση θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, επισήμανε.

Στις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές που είχε εκδώσει τον Σεπτέμβριο μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το ECDC ανέφερε πως δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη για αναμνηστικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό. Πρότεινε όμως τη χορήγησή τους σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας.

«Δεδομένα που γίνονται διαθέσιμα στο Ισραήλ και τη Βρετανία δείχνουν σημαντική αύξηση των επιπέδων προστασίας έναντι της λοίμωξης και της σοβαρής νόσου μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα» λέει τώρα το ECDC σε έκθεση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

Η Ελλάδα και πολλές ακόμα χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, ωστόσο κάθε χώρα διαφέρει ως προς τα κριτήρια και το μεσοδιάστημα ανάμεσα στον αρχικό εμβολιασμό και τις ενισχυτικές δόσεις.