Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει από νωρίς το πρωί της Πέμπτης την περιοχή της Λέσβου όπου έχουν κατασκηνώσει οι πυρόπληκτοι μετανάστες της Μόριας εδώ και μέρες.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Ant1, απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και κλείνοντας τον ήδη αποκλεισμένο δρόμο, κλούβες των ΜΑΤ και μία αύρα της ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισαν την περιοχή.

Ο στόχος είναι να μπουν στον άτυπο καταυλισμό που έχει στηθεί στο δρόμο, πρώτα οι 70 γυναίκες αστυνομικοί – που έφτασαν χθες, Τετάρτη, από την Αθήνα στη Λέσβο – και να πάρουν γυναίκες και παιδιά προκειμένου να τα μεταφέρουν στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ. Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «επιχείρηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο». Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση διεξάγεται απολύτως ομαλά και οι μετανάστες μεταφέρονται χωρίς προβλήματα στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.

Οι μετανάστες θα υποβληθούν σε rapid test για κορωνοϊό

Στη συνέχεια, οι υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις θα προσελκύσουν και τους άνδρες, ώστε να μπουν κι εκείνοι με τη σειρά τους στον Καρά Τεπέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά μεταναστών στον καταυλισμό θα πραγματοποιείται αφού πρώτα υποβληθούν στα απαραίτητα rapid test για τον κορωνοϊό.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν στο δρόμο, μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας αρνούνται στην πλειονότητά τους να πάνε στον καταυλισμό, θεωρώντας ότι έτσι θα φύγουν από το νησί.

Λέσβος: Στο νησί 70 αστυνομικίνες από τη ΓΑΔΑ

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί μετέβησαν στη Λέσβο εβδομήντα γυναίκες αστυνομικοί, από μάχιμες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαχείριση του προβλήματος με τους χιλιάδες μετανάστες που παραμένουν στους δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των 70 γυναικών αστυνομικών αποφασίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. και αποστολή τους είναι κυρίως η προσέγγιση των γυναικών και παιδιών, προκειμένου να τους πείσουν να εγκατασταθούν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Ταυτοχρόνως, θα είναι αυτές που θα κάνουν τυχόν ελέγχους σε γυναίκες και μικρά παιδιά και θα έχουν την επαφή μαζί τους.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι δεν θα μετακινηθούν αλλοδαποί από το νησί, ενώ πρέπει να εξασφαλιστεί άμεσα σε όλους, αλλά πρωτίστως στις ευάλωτες ομάδες, στέγαση, διατροφή και υγειονομική περίθαλψη. Η συμμετοχή των γυναικών αστυνομικών στις διαδικασίες έχει κυρίως κοινωνικό, αλλά και επιχειρησιακό χαρακτήρα.

Η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί Αστυνομική Διεύθυνση στο Καρά Τεπέ

Στο μεταξύ η Ελληνική Αστυνομία δημιουργεί Αστυνομική Διεύθυνση στο Καρά Τεπέ, με έδρα τη δομή φιλοξενίας και ομάδα ΕΚΑΜ να περιπολεί εσωτερικά και εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου.

Θα την επανδρώσουν 350 αστυνομικοί που θα φθάσουν τμηματικά στο νησί από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις, ενώ θα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα την φύλαξη της δομής, ανεξάρτητα από την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού.

Η αυτόνομη αστυνομική υπηρεσία θα έχει και Τμήμα Ασφαλείας με 30 αστυνομικούς.

Η δημιουργία της συγκεκριμένης Αστυνομικής Διεύθυνσης φέρεται να ζητήθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που βρίσκεται στο νησί, η οποία μάλιστα θα έχει δικό της διοικητή, αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος θα αποσπαστεί από την Αττική.

Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η εξασφάλιση της νέας δομής φιλοξενίας, η άμεση επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων σε περίπτωση συμπλοκών ή εξεγέρσεων και καταστροφικά φαινόμενα Μόριας.