Ακριβώς όπως όλος ο κόσμος, έτσι και τα μουσεία ένιωσαν την πίεση και τις επιπτπώσεις του lockdown.

Tα περισσότερα έκλεισαν προσωρινά για να κρατήσουν τους επισκέπτες μακριά, και άλλα έχουν στραφείί σε περιηγήσεις εικονικής πραγματικότητας για να ικανοποιήσουν τους λάτρεις της αρχαιότητας.

Το διάσημο Βρετανικό Μουσείο όμως χρησιμοποιεί αυτή την περίεργη φάση της ζωής όλου του πλανήτη, για να κάνει τον μεγαλύτερο και βαθύτερο καθαρισμό που εδώ και δεκαετίες είχε στα "υπόψη", αλλά και τη σκόνη που επικάθισε στα εκθέματα κατά την περίοδο του lockdown.

Σύμφωνα με το The Independent, μια ομάδα ειδικών έχει αναλάβει τις εργασίες καθαρισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία επιφανειακή ζημιά στα εκθέματα του μουσείου από δυνητικά επικίνδυνα σωματίδια σκόνης.

πεύθυνοι του μουσείου αναφέρουν ότι περισσότερα από 30 άτομα έχουν αναλάβει εργασία και καθαρίζουν τις συλλογές του μουσείου εδώ και τρεις εβδομάδες, για να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στους επισκέπτες, από τις 27 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό δελτίο, ο συντηρητής του Βρετανικού Μουσείου και ειδικός στις επιπτώσεις της σκόνης σε μουσιακά εκθέματα,Fabiana Portoni, δήλωσε ότι η συσσώρευση σκόνης σε αρχαία αντικείμενα μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες ζημιές.  Γι' αυτό και, προκειμένου να αποφευχθεί, ο καθαρισμός είναι must. Γι' αυτό και το κλείσιμο του μουσείο έδωσε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για ένα βαθύ καθαρισμό.

Πολλά από αυτά τα αντικείμενα, για να μπορέσουμε να τα καθαρίσουμε, απαιτούν σκάλες και διαφορετικό εξοπλισμό και πρέπει να το κάνουμε πριν από το άνοιγμα. Αλλά τώρα, επειδή είμαστε κλειστοί, μπορούμε να προβούμε σε καθαρισμό χωρίς βιασύνη, και αυτό  είναι μια καλή ευκαιρία για αυτό.