Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα συγκαλέσει εκτάκτως εντός της εβδομάδας το κοινοβούλιο της χώρας, οι εργασίες του οποίου έχουν διακοπεί λόγω του καλοκαιριού, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν, μετέδωσαν σήμερα βρετανικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδουν το πρακτορείο ειδήσεων PA και το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, επικαλούμενα μια πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ, συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με το πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσεϊ Χόιλ για να καθοριστεί η ημέρα κατά τη οποία θα συνεδριάσουν οι βουλευτές.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θέλησε να απαντήσει.

Την ώρα που οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της Καμπούλ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βρετανίας, ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ ζήτησε τη σύγκληση του κοινοβουλίου προκειμένου η κυβέρνηση να εξηγήσει «πώς σχεδιάζει να εργαστεί με τους συμμάχους της για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και μια επιστροφή στην εποχή όπου το Αφγανιστάν χρησιμοποιείτο ως βάση εξτρεμιστών».

«Η κυβέρνησή τηρεί σιγή ιχθύος την ώρα που το Αφγανιστάν καταρρέει, κάτι που θα έχει ξεκάθαρα συνέπειες για εμάς στη Βρετανία», είπε ο ηγέτης των Εργατικών, κρίνοντας πως προτεραιότητα έχει η εκκένωση «όλων των Βρετανών εργαζομένων».

Η επέλαση των Ταλιμπάν οδήγησε το Λονδίνο να ανακοινώσει την Πέμπτη την αποστολή εντός των επόμενων ημερών περίπου 600 στρατιωτικών για την απομάκρυνση των Βρετανών υπηκόων από τη χώρα.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, η Βρετανία σκοπεύει να μεταφέρει εκτός της Καμπούλ τον πρέσβη της Λόρι Μπρίστοου και όλο το προσωπικό, χωρίς να διατηρήσει διπλωματική παρουσία στην αφγανική πρωτεύουσα.

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τις εγγυήσεις» που έδωσαν, εξηγεί μια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ