Το, εδώ και λίγες ώρες, lockdown Θεσσαλονίκης και των Σερρών , επανέφερε και τυπικά πλέον στη ζωή μας τα SMS. Με ορατό το ενδεχόμενο επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου και σε άλλες περιφέρειες, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέλυσε την χρήση του κωδικού 13033 για κάθε μία διαφορετική περίπτωση.

Ας δούμε λοιπόν, ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται με αποστολή SMS στο 13033 και για ποιους συγκεκριμένους λόγους:

-SMS με κωδικό 1 αποστέλλεται για μετακίνηση για λόγους υγείας όπως μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

SMS με κωδικό 2 αποστέλλεται για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης.

S με κωδικό 3 αποστέλλεται για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες μετά τον καθορισμό ραντεβού για τον οποίο ο πολίτης ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς. Σε περίπτωση ελέγχου ο πολίτης πρέπει να επιδείξει και την ανώτερο ενημέρωση αλλά και για μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

S με κωδικό 4 αποστέλλεται για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, για μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη καθώς και για συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.

S με κωδικό 5 αποστέλλεται για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα πάντα με τις κείμενες διατάξεις.

S με κωδικό 6 αποστέλλεται για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι μέτρου και για μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.