Η Κομισιόν αύριο πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027. Και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού αυτού θα προταθεί η συγκρότηση του έκτακτου Ταμείου Ανάκαμψης με χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ. Το στοιχείο που έχει προς στιγμήν διαρρεύσει αναφέρει ότι από τα 500 δισ. ευρώ τα 300 έως 350 δισ. θα δοθούν με την μορφή επιδοτήσεων -όπως π.χ. το ΕΣΠΑ- για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid-19 στις χώρες και τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και τα υπόλοιπα 150-200 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων που θα συνοδεύονται όμως από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που προβλέπονται από το κοινοτικό δεδομένο.

Συμφωνία πάντως φαίνεται να υπάρχει όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης. Και από την πλευρά των υποστηρικτών της πρότασης Μέρκελ - Μακρόν (500 δισ. ευρώ βοήθεια μέσω του επαυξημένου προϋπολογισμού με την μορφή επιδοτήσεων) και από την πλευρά των "αρνητών" ήτοι της Αυστρίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Δανίας (παροχή δανείων, όχι επιδοτήσεων) υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τη χρηματοδότηση του Ταμείου μέσω των αγορών με δάνεια (ομολογιακά) που θα αναλάβει η Κομισιόν. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο που ανοίγει έστω και έμμεσα το παράθυρο για επέκταση των ευρω-εκδόσεων που θα αποπληρώνονται από κοινού από την Ε.Ε., ήτοι μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Η διαδικασία μετά την παρουσίαση αύριο της πρότασης της Κομισιόν στην τελική της μορφή, προβλέπει τη συζήτηση επί της ουσίας σε μία Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, με στόχο να υπάρξει συμφωνία το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο. Που στο μεταξύ θα έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. η Γερμανία, δηλαδή η κα Μέρκελ…

Οι δυνατότητες περαιτέρω συμβιβασμών και γεφύρωση της απόστασης που χωρίζει την πρόταση Μακρόν - Μέρκελ από την πρόταση των "αρνητών", μετά την πλατφόρμα συμβιβασμού που θα παρουσιάσει αύριο η Κομισιόν, συγκεντρώνονται κυρίως σ’ αυτό που περισσότερο φαίνεται να ενδιαφέρει κυρίως την Αυστρία και την Ολλανδία, δηλαδή την αύξηση των "επιστροφών" από τις συνεισφορές τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αυτό όμως μένει να διαπιστωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Όπως επίσης μένει να διαπιστωθεί και το κατά πόσον δεν θα εμφανισθούν και νέες αντιρρήσεις από άλλες χώρες μέλη που δεν έχουν μέχρι στιγμής πάρει θέση στη διένεξη.

Σε κάθε περίπτωση για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις -αν και υπάρχουν από πλευράς κυβερνητικών στελεχών- περιορίζονται σε ένα φάσμα προσδοκιών που ακόμα δεν μπορεί να στηριχθεί σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα προκύψουν από την τελική μορφή που θα πάρει η κατανομή των πόρων αφενός μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων και αφεταίρου μεταξύ χωρών, περιφερειών και συγκεκριμένων προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, όταν αυτό ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2021.

Προς το παρόν η αμεσότητα των αντιδράσεων απέναντι στις συνέπειες της διπλής κρίσης της πανδημίας και της ύφεσης παραμένουν στο "έλεος" των παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των προγραμμάτων στήριξης που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και όσων θα εξαγγελθούν επιπλέον ...μάλλον σύντομα.