Χρήστες, αλλά και κολοσσοί των social media, αντιδρούν στις φρικιαστικές φωτογραφίες

ο αρρωστημένο νέο «challenge» που έκανε την εμφάνισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δολοφονία του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τα social media. Το challenge, το οποίο κυκλοφορεί στα δίκτυα υπό το hashtag #GeorgeFloydChallenge, συνιστά κοροϊδευτική αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο πέθανε ο Αφροαμερικανός στα χέρια των αστυνομικών.

Το νέο αυτό challenge ήρθε στο φως αφότου τρεις έφηβοι συνελήφθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ξεκίνησε έρευνα σε βάρος τους, που αφορά σε πιθανό έγκλημα μίσους, για το γεγονός ότι πόζαραν στις φωτογραφίες με τον ίδιο φρικώδη τρόπο με τον οποίο πέθανε ο άοπλος άνθρωπος στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Οι έφηβοι πόζαραν πιέζοντας τα γόνατά τους στο λαιμό φίλων, πεσμένων στο πάτωμα, αναπαριστώντας τη βίαιη σκηνή.

Ωστόσο στην πορεία εμφανίστηκαν πολλές ακόμα φωτογραφίες ως μέρος του #GeorgeFloydChallenge.

Το challenge πυροδότησε δράση από μεριάς κολοσσών των social media, με το συγκεκριμένο hashtag να μην εμφανίζει αποτελέσματα σε αναζητήσεις στο Facebook, αλλά και με εμφάνιση του μηνύματος «Hashtag is Hidden» στο «αδελφό» σάιτ, Instagram.

Το φρικιαστικό hashtag και οι εικόνες που το συνοδεύουν πυροδότησαν επίσης την οργή χρηστών, με πολλούς να αναρτούν τις εν λόγω φωτογραφίες με στόχο την κατονομασία και την διαπόμπευση των ενόχων.

«Πώς είναι δυνατόν έξω να πεθαίνει κόσμος, ολόκληρη η αφροαμερικανική κοινότητα να φωνάζει πλέον δυνατά ‘’Αρκετά!’’ (#EnoughIsEnough) (...) κι εσείς να επινοείτε αυτό το αηδιαστικό challenge», έγραψε ένας χρήστης, χαρακτηρίζοντάς το «ξεδιάντροπο».

«Είναι αηδιαστικό», σχολίασε άλλος χρήστης μέσω Twitter, ρωτώντας «Ποιος στο καλό το κάνει αυτό;»

«Αν νομίζετε ότι αυτό είναι αστείο, τότε είστε μέρος του προβλήματος», ανήρτησε άλλος χρήστης.