Ακούγεται, λέγεται, ψιθυρίζεται, πως λόγω της ανεύθυνης στάσης ορισμένων συμπολιτών μας,  η Κυβέρνηση σκέφτεται την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πριν ακόμα πει κάποιος πως "και το #μένουμε_σπίτι, απαγόρευση κυκλοφορίας είναι", ας δούμε τι μέτρα περιλαμβάνει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις άλλες χώρες (Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία) που έχει επιβληθεί λόγω του κορονοϊού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σημαίνει:

Κάθε πολίτης πρέπει για οποιαδήποτε μετακίνησή του να έχει "κατεβάσει" από το internet μία υπεύθυνη δήλωση, η οποία πρέπει να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε αστυνομικό του τη ζητήσει κατά την έξοδο από το σπίτι του.

Οι μετακινήσεις εκτός οικίας επιτρέπονται για τους ακόλουθους (και μόνο) λόγους:

l>

  • για εργασία η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από το σπίτι (και αποδεικνύεται αυτό με βεβαιώσεις)
  • Για αγορά φαγητού και καυσίμων καθώς και προμήθεια φαρμάκων. Στη Βουλγαρία για αυτή την περίπτωση έχει τεθεί και ηλικιακός περιορισμός καθώς και χρονικό "παράθυρο": Οι άνω των 60 πολίτες μπορούν να επισκεφθούν σούπερ μάρκετ από τις 08:30 έως τι 10:30
  • Για ιατρικούς λόγους (επίσκεψη σε νοσοκομείο ή σε γιατρό)
  • Για εργασία σε κάποιον από τους κρίσιμους τομείς, οι οποίοι είναι απαραίτητο να λειτουργούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (γιατροί, νοσηλευτές, πολιτική προστασία, δυνάμεις ασφαλείας, εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένες βιομηχανίες)
  • Για προσωπική άσκηση ή των περίπατο των κατοικιδίων
  • ul>

    ποιαδήποτε άλλη μετακίνηση απαγορεύεται και, σε περίπτωση εντοπισμού, υπάρχει ποινή καθώς και υψηλό χρηματικό πρόστιμο.

    Μέχρι τώρα, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τέτοια που η επιβολή αυτού του μέτρου δεν έχει κριθεί απαραίτητη. Εάν όμως οι συμπεριφορές ανυπακοής συμπολιτών μας συνεχιστούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί.