Το «πράσινο φως» έδωσαν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου (εκτός από τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές). Σταδιακά λοιπόν, μετά το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου αίρονται οι όλο και περισσότεροι περιορισμοί του lockdown και σταδιακά γίνονται βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, οι ειδικοί αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ άμεσα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε το άνοιγμά τους. Μάλιστα, το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι αίτημα της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και να δοθεί η άδεια στους λαχειοπώλες να βγουν ξανά στους δρόμους. Την ίδια άποψη είχε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, που είναι ένα από τα μέλη της επιτροπής. Επίσης, οι 32 λοιμωξιολόγοι της επιτροπής λένε «όχι» και στο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων προς το παρόν τουλάχιστον, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ποια μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τις 25 Ιανουαρίου
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα μέτρα του lockdown για τον κορονοϊό ισχύουν έως και τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, όμως όλα δείχνουν ότι τα μέτρα θα παραταθούν. Παρόλο που η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται και τα κρούσματα κορονοϊού μειώνονται αισθητά, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι δεν μπορούν ακόμα να εισηγηθούν την ολική άρση του lockdown. Επομένως, αναμένεται να παραταθούν και μετά τις 25 Ιανουαρίου: