Υιοθεσίες αδέσποτων σκυλιών με fast track διαδικασίες ζητούν τις τελευταίες μέρες οι Θεσσαλονικείς, από φιλοζωική οργάνωση της Θεσσαλονίκης.

«Εκεί που χτυπούσε σπάνια το τηλέφωνο για υιοθεσίες, μέσα σε λίγες μέρες δεχτήκαμε όσα αιτήματα δεχόμαστε συνολικά όλο τον χρόνο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Εύη Καλαϊτζίδου από τη Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Οργάνωση «Νοιάζομαι», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν τέτοιου είδους ανεύθυνες υιοθεσίες.

«Έχουμε, για παράδειγμα, τον Ντεξ που είναι πίτμπουλ και περιμένει για υιοθεσία εδώ και δύο χρόνια και μέσα σε 3 μέρες είχαμε 4 ενδιαφερόμενους!», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ενδεικτικό είναι μάλιστα, ότι δεχόμαστε πλέον απανωτά αιτήματα να έρθουν στο καταφύγιό μας και να γνωρίσουν τα σκυλιά μας, τη στιγμή που γενικότερα, οι επισκέψεις ήταν σχεδόν μηδενικές».

Αυτό δε που υποκινεί τις υποψίες της κ. Καλαϊτζίδου για τα κίνητρα των ενδιαφερόμενων, είναι το γεγονός ότι ζητούν να γίνουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες υιοθεσίας και να παραλάβουν άμεσα το σκυλί.

«Κάτι τέτοιο φυσικά δεν γίνεται, γιατί ακολουθούμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και οι υιοθεσίες που κάνουμε, γίνονται μέσω Δήμων. Στην υιοθεσία πρέπει να γνωρίσεις το ζώο, να δεις και εσύ, αλλά και το σκυλί, αν “ταιριάζετε”, να μιλήσεις με τον εκπαιδευτή του, να γίνουν οι εξετάσεις από κτηνίατρο και να υλοποιηθεί στη συνέχεια, όλη η προβλεπόμενη διαδικασία».

Τους ενδοιασμούς της της κ. Καλαϊτζίδου ενισχύει συν τοις άλλοις και το γεγονός ότι όλα τα ζώα του καταφυγίου είναι μεγαλόσωμα, και για τα μεγαλώσωμα ζώα υπάρχει γενικά μειωμένο ενδιαφέρον.

«Επειδή είναι ενήλικα και μεγαλόσωμα, δεν τα θέλουν. Είναι στα αζήτητα επειδή επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι είναι δύσκολα στο χειρισμό και πιάνουν …χώρο στο διαμέρισμα. Αυτά τα σκυλιά όμως είναι πιο ήρεμα από τα στριφνά, πολλές φορές, μικρόσωμα που γαβγίζουν συνέχεια και δεν θέλουν πια τόσο πολύ χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η κ. Καλαϊτζίδου διευκρινίζει ότι είναι ανοιχτοί στις υιοθεσίες, χωρίς να απορρίπτουν κάποιον, αλλά τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι τα ζώα θα βρουν τον κατάλληλο και μόνιμο ιδιοκτήτη και όχι έναν περιστασιακό.