Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Β. Ελλάδα, ειδικά η Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του έντονου ιικού φορτίου.
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζει αισθητή μείωση και ολόκληρη η χώρα βρίσκεται για 2η εβδομάδα σε καθεστώς lockdown, το επιδημικό κύμα δεν αναχαιτίζεται επαρκώς.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 2.311 κρούσματα, με τη Θεσσαλονίκη να μετρά 606 νέες μολύνσεις, ενώ η Αττική 382.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι ασφυκτική!

Η συντονίστρια και διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου Σωτηρία, κ. Μίνα Γκάγκα, σε συνέντευξή της στο MEGA, περιέγραψε την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας πως καθώς οι νοσηλείες ασθενών ακολουθούν τα κρούσματα με διαφορά φάσης μίας έως δύο εβδομάδων, τα νοσοκομεία θα εξακολουθήσων να πιέζονται ασφυκτικά για τουλάχιστον 15 μέρες ακόμα.
Αναφορικά με τις απώλειες νέων ανθρώπων, και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα, είπε χαρακτηριστικά: «Χάνουμε νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα», ενώ ανέφερε πως εκτός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία υπάρχουν πολλοί άλλοι που νοσούν και λαμβάνουν αγωγή στο σπίτι τους.

Σήμερα στον χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στήνεται νοσοκομείο εκστρατείας, ώστε να συνδράμει εάν χρειαστεί στη μεγάλη προσέλευση ασθενών με Covid-19.

Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο έως τη Δευτέρα.

Το κινητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ και θα αναπτυχθούν κλίνες με αναπτευστήρες και αναμένεται να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής για περιστατικά Covid.

Το νοσοκομείο είχε χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν όταν είχε σταλεί εκεί ένα τμήμα του ελληνικού στρατού.

«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», κ. Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ δεν δίστασε να αναφέρει ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική.

Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…)Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;», ανέφερε και συνέχισε:

«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… Θα ανοίξει η οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ανοίξει η οικονομία φοβάμαι ότι το Γενάρη – Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα».