Την αναστολή της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα 19 Απριλίου έναρξης των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι δεν θα αρχίσει ο προγραμματισμένος για τη Δευτέρα εμβολιασμός παρά το γεγονός ότι έχουν παραδοθεί από την εταιρία περισσότερες από 30.000 δόσεις και η χώρα θα περιμένει τη νεότερη ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Τρίτη.

«Δεν θα γίνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια μέχρι να έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA» συμπλήρωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβόλια.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις την Τρίτη για το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, η χρήση του οποίου ανεστάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική, λόγω της εμφάνισης σπάνιων, αλλά σοβαρών, θρομβοεμβολών.

«Ο ΕΜΑ ερευνά όλες τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί και θα αποφασίσει εάν είναι αναγκαία κάποια ρυθμιστική ενέργεια». Επί του παρόντος «προβλέπει να δημοσιοποιήσει μια σύσταση την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, ο οποίος προς το παρόν θεωρεί ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πάρει άδεια χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με την ονομασία Janssen), αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χορήγησή του. Η εταιρεία από την πλευρά της αποφάσισε να καθυστερήσει τη διανομή του στην Ευρώπη.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο ΕΜΑ παραμένει της άποψης ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου για την πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου εμφάνισης παρενεργειών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ψύχραιμη αντιμετώπιση για AstraZeneca

χετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε στο Mega ότι υπήρξε πρόβλημα λόγω των διαφορετικών αποφάσεων που είχαν λάβει οι ευρωπαϊκές χώρες, όμως τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από τον μη εμβολιασμό και τους κινδύνους που έχει κανείς αν νοσήσει από Covid.

«Είδαμε όμως ένα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν κλείσει ραντεβού με AstraZeneca να μην το ακυρώνει» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι το 90% των ραντεβού εκτελούνται κανονικά.