Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην Teleperformance εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, μέσω ανακοίνωσης των εργαζομένων.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία οι προϊστάμενοι αρνούνται την εργασία εξ αποστάσεως, δεν τηρούνται ούτε στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, και αποκαλύπτουν ότι η εταιρία σχεδιάζει να διαχωρίσει τους υγιείς από τους ασθενείς σε δύο διαφορετικά κτίρια, ώστε και οι δύο ομάδες να συνεχίζουν να δουλεύουν.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Για όσους και όσες δεν γνωρίζετε, η Teleperformance είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, απασχολώντας πάνω από 8,500 υπαλλήλους από τους οποίους σχεδόν 70% είναι αλλοδαποί, από 91 διαφορετικές εθνικότητες.

Από τη στιγμή που ο κορονοϊός πήρε τα χαρακτηριστικά πανδημίας στην Ευρώπη και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα αυξάνεται εκθετικά, μία σειρά μέτρων έχουν ληφθεί από εκατομμύρια ανθρώπους, κι ένα ολόκληρο κίνημα πήρε την ονομασία #ΜένουμεΣπίτι. Αλλά όπως είπε και μία αλλοδαπή συνάδελφος που δουλεύει στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Netflix «Καμία επιτυχία δεν θα έχουν αυτά τα μέτρα, αν χιλιάδες άνθρωποι σε αυτή την εταιρία συνεχίζουν να δουλεύουν από τα γραφεία τους, πράγμα το οποίο δεν δίνει καμία δυνατότητα κοινωνικής απομόνωσης».

Μία ακόμη συνάδελφος από το ίδιο τμήμα μας είπε ότι στα γεμάτα κόσμο γραφεία τους, ο καθένας και η καθεμία βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 30-40 εκατοστά από τον άλλο/άλλη. Η εταιρία δεν έχει φροντίσει να παρέχει ούτε γάντια ούτε μάσκες. Για την ακρίβεια, η εταιρία πιστεύει ότι αν διαθέσει ένα μπουκάλι αντισηπτικό σε κάθε όροφο, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 100 εργαζόμενους/ες, και αγοράσει αντιβακτηριδιακό σαπούνι για τις τουαλέτες, έχει κάνει αυτό που χρειάζεται για την υγιεινή στους χώρους εργασίας.

Ο εξοπλισμός τον οποίο χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι/ες, και πολλές φορές μοιράζονται μεταξύ τους, δεν απολυμαίνεται.

Οι εργαζόμενοι/ες για να μπουν στο κτίριο υποβάλονται σε έλεγχο θερμοκρασίας -ναι, τους βάζουν θερμόμετρο, ένας ένας, μία μία, από τον σεκιουριτά (!!!), χωρίς την παρουσία ιατρικού προσωπικού, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελευταίες διεθνείς αναφορές που μιλούν για τον κρίσιμο ρόλο των ανθρώπων με ήπια συμπτώματα ή και καθόλου συμπτώματα στην εξάπλωση του ιού.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η εταιρία είναι γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου. Σε μία περίπτωση μάλιστα, ένας εργαζόμενος ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στο Ισραήλ βρέθηκε στο ίδιο αεροπλάνο με άτομα στα οποία αργότερα ανιχνεύθηκε ο ιός. Ο ίδιος ζήτησε να δουλέψει από το σπίτι για ένα διάστημα δύο εβδομάδων και η εταιρία το αρνήθηκε.

«Εμείς, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες αυτής της εταιρίας, είμαστε πολύ φοβισμένες», μας λέει μία εργαζόμενη εκεί, «Φοβόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ’επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε». «Φοβόμαστε επίσης», συνέχισε, «ότι πολύ πιθανά διασπείρουμε τον ιό σε γνωστά και άγνωστά μας πρόσωπα, καθώς οι περισσότεροι/ες από εμάς, προκειμένου να βγούμε οικονομικά, χρησιμοποιούμε καθημερινά δημόσιες συγκοινωνίες για να φτάσουμε στη δουλειά. Είμαστε χιλιάδες, και φανταστείτε πόσες χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί να μολυνθούν μόνο από εμάς».

‘Όταν ένας εργαζόμενος ρώτησε τον προϊστάμενο τι θα συμβεί αν κάποιος συνάδελφος εμφανίσει συμπτώματα, πήρε ως απάντηση ότι η εταιρία σχεδιάζει να διαχωρίσει τους υγιείς από τους ασθενείς σε δύο διαφορετικά κτίρια, έτσι ώστε και οι δύο ομάδες να συνεχίζουν να δουλεύουν.

Σήμερα, κάποιες εργαζόμενες σηκώθηκαν και έφυγαν από το γραφείο τους, αρνούμενες να εκθέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο καθημερινά. Είμαστε μαζί τους!

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει ποινική ευθύνη στην έκθεση σε κίνδυνο και στη μη τήρηση των μετρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εμείς, απαιτούμε

Άμεσο κλείσιμο των γραφείων της Teleperformance

ηλε-εργασία χωρίς περικοπές στους μισθούς

αμία απειλή για απέλαση

αρέμβαση και έλεγχο από το σωματείο του κλάδου.

άτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

ίναι υποχρέωση της εταιρίας να βρει έναν τρόπο που θα διασφαλίζει την υγεία των εργαζομένων και θα διαφυλάττει τη δημόσια υγεία.

εγκληματική πολιτική της Teleperformance μας αφορά όλους και όλες!

λληλεγγύη στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους της Teleperformance!

ίμαστε εργάτ(ρι)ες και όχι συνεργάτ(ρι)ες!