Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άγγελο Συρίγο, η Τουρκία έχει «αλλάξει πίστα» καθώς πλέον δεν ενδιαφέρεται για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά θέλει να αποδείξει πως αυτή είναι η οποία κάνει κουμάντο στη  νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο και βουλευτής Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκαϊ με τον Νίκο στραβελάκη δήλωσε πως ο Ερντογάν είναι ενοχλημένος καθώς η Ελλάδα πλέον παίρνει πρωτοβουλίες και ανατρέπει σε διεθνές επίπεδο την εικόνα της Τουρκίας ως επικυρίαρχου Ανατολική Μεσόγειο.

«Το ότι βγάζει πλοίο για σεισμογραφική έρευνα δείχνει ότι το πάει στα άκρα» είπε ο κύριος Συρίγος, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στις 21 Ιουλίου προσπάθησε να μας αιφνιδιάσει εκδίδοντας navtex αλλά τώρα προχωρά σε αυτές τις ενέργειες ξέροντας ότι θα είμαστε στην περιοχή καθώς και τη γερμανική παρέμβαση. Δείχνει δηλαδή ότι είναι οριστική η απόφασή του να προχωρήσει σε παραβίαση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο Ερντογάν έχει πάρει τις αποφάσεις του προχωρά με αποφασιστικότητα στο σχέδιο της 21ης Ιουλίου» προειδοποίησε ο κύριος Συρίγος.

Άνθρωπος γνώστης της Διεθνούς πραγματικότητας και στρατηγικής, ο κύριος Συρίγος δήλωσε πως η Τουρκία έχει «αλλάξει πίστα» και δεν ενδιαφέρεται πια για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας όσο το ΝΑ αποδείξει πως είναι η επικυρίαρχος χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ακριβώς είναι που την ενοχλεί από την ελληνοκυπριακή πρωτοβουλία καθώς αμφισβητείται η κυριαρχία του.

«H Νavtex που εξέδωσαν οι Τούρκοι ισχύει από τις 10 έως τις 23 Αυγούστου… Αν μιλήσετε με επιστήμονες, για να γίνουν σοβαρές έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να γίνονται επί τουλάχιστον δίμηνο – τρίμηνο, επομένως οι 13 μέρες των Τούρκων δεν είναι για ουσιαστικές έρευνες, αλλά για να ‘’δείξουν σημαία’’ να δείξει ο Ερντογάν ότι αυτός βρίσκεται στη περιοχή και δεν ενδιαφέρεται για τίποτα».

«Στη αρχή θα είμαστε μόνοι μας»

«Ποιος θα τους σταματήσει; Πρωτίστως εμείς κι από εκεί και πέρα και η διεθνής διπλωματία. Δεν ξέρω αν θα είμαστε μόνοι μας ώς το τέλος, στην αρχή πάντως θα είμαστε μόνοι μας, εμείς θα πρέπει να είμαστε εκείνοι που θα αντιπαρατεθούμε στις τουρκικής πρόκλησης ευελπιστώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι και ότι θα υπάρξουν κι άλλοι, διεθνής διπλωματία που θα παρέμβει για να αποσοβήσει σύγκρουση» επισήμανε ο καθηγητής.

 

«Το κόλπο» του Ερντογάν

«Τα όρια της Navtex είναι πολύ συγκεκριμένα, σταματάνε 150 – 200 μέτρα πριν τα όρια της ελληνοαιγυπτιακή συμφωνίας. Επομένως η Τουρκία εμφανίζεται να λέει στους ξένους ‘’τι φωνάζετε; Εγώ δεν παρεμβαίνω στην περιοχή της ελληνικής συμφωνίας, αλλά ανατολικότερα’’. Τυπικά εμφανίζεται να μην παραβιάζει τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, και συνεχίζει εκεί που είχε σταματήσει λόγω της γερμανικής παρέμβασης προ 1,5 εβδομάδας. Είναι ωστόσο σαφέστατα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» σημείωσε. «Οι Τούρκοι θέλανε να έχουν την παράνομη συμφωνία νοτίως της Κρήτης και παράλληλα να διεκδικούν με Navtex την περιοχή Ανατολικά» ανέφερε ο κ. Συρίγος

H περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία σταματά λίγο πριν τα όρια της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας