Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κύριος Νίκος Σύψας έδωσε συνέντευξη στο Open TV στην οποία επεσήμανε τόσο τους κινδύνους όσο και τα μέτρα που ίσως να εφαρμοστούν στο προσεχές μέλλον.

Ο κύριος καθηγητής είπε πως "ο κορονοϊός είναι μία φωτιά που καίει γύρω μας και μπορεί να πάρει γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις" ενώ για τους λίγους σχετικά νοσούντες τόνισε πως "ο λόγος είναι ότι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και προσέχουν περισσότερο. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι οι νεότεροι οι οποίοι δεν προσέχουν και δεν νοσούν βαριά.

Τόνισε πως είναι ευτυχές ότι δεν έχουμε πολλές διασωλήνωσης αλλά ο αριθμός των εισακτέων στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες

«Το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε καινούρια μέτρα, αλλά να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Απολύμανση, μάσκα κι αποστάσεις μπορούν να ανατρέψουν πολύ γρήγορα την κατάσταση. Αν τηρηθούν, θα έχουμε ένα καλοκαίρι που θα φύγει χωρίς κάποιο... ατύχημα», είπε.

«Ίσως χρειαστεί να κλείνουν πιο νωρίς τα μπαρ και οι χώροι εστίασης, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα. Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, τώρα δεν μπορούμε να μην χορέψουμε στα μπαρ; Αν συνεχιστεί η διασπορά, θα φτάσουμε σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πιθανώς θανάτους. Θα έρθει το δεύτερο κύμα αν παραμείνουμε θεατές στην αύξηση των κρουσμάτων», προειδοποίησε.

Θεωρίες συνομωσίας

Για τις πολλές θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν κυρίως στο διαδίκτυο για τα κρούσματα ο κύριος Σύψας ήταν απολύτως σαφής.

Τόνισε πως ούτε κρούσματα κρύβονται ούτε τίποτα από όλα αυτά που κυκλοφορούν. Είπε χαρακτηριστικά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτών των συνωμοσιολογιών είναι να σταματήσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται την πολιτεία και τους επιστήμονες.

«Η άγνοια τροφοδοτεί την επιδημία. Η επιδημία είναι σε κατάσταση έξαρσης παγκόσμια. Η φωτιά είναι αναμμένη και καίει γύρω μας, να μην επεκταθεί και σε μας» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Τέλος ο καθηγητής τόνισε πως η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι και κρίσιμη και δύσκολη. Και αυτό γιατί σε αυτή την εβδομάδα θα φανούν τα αποτελέσματα των προηγούμενων 10 έως 15 ημερών.