Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές της χώρας μετά τον εντοπισμό 15 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή της Ξάνθης, από τα συνολικά 20 που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ

Σήμερα το πρωί μετέβησαν στην περιοχή με Super Puma του ΠΣ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας και υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Στις 08:45 το ελικόπτερο έφτασε στο ελικοδρόμιο του Νοσοκομείου Ξάνθης, ενώ στις 09:30 ξεκίνησε σύσκεψη -κατά την οποία όλοι φορούσαν μάσκες- στο Δημαρχείο Ξάνθης με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τους Δημάρχους της ΠΕ Ξάνθης και τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων στην εφαρμογή του νέου πλαισίου περιοριστικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι τα νέα κρούσματα στην περιοχή οδήγησαν σε νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 σήμερα το πρωί. Τα περιοριστικά μέτρα, εκτός των άλλων, περιλαμβάνουν αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών τις βραδινές ώρες, καθώς και όλων των δημόσιων και ιδιωτικών συναντήσεων για 7 ημέρες.

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ κινητοποιείται ακόμα και ο στρατός για την κοινότητα Εχίνου, που ουσιαστικά μπαίνει σε καραντίνα, και επιβάλλονται περιορισμοί σε όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Την ίδια ώρα, αρχίζουν εκτεταμένοι έλεγχοι από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα μπορεί να είναι τοπικού χαρακτήρα, αλλά θα εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές αν χρειαστεί.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν κινούνται σε δύο άξονες. Σε οριζόντια μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, τα οποία συνίστανται σε:

προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού

υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα

απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου

σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου του δήμου Μύκης, τα οποία συνίστανται σε:

απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων

παγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης

παγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου

ποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή

ροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας

ναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών

έριμνα για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του Εχίνου από τον δήμο Μύκης, στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων

νάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, δόθηκαν εντολές για την λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν. Μακεδονίας και Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των δήμων της ΠΕ Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.