Παράταση του lockdown θα έχουμε, μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 06:00, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

κ. Πέτσας χαρακτήρισε την απόφαση επιβεβλημένη, λόγω του επιδημιολογικού φορτίου που διατηρείται υψηλό στη χώρα μας.

"Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα" σημείωσε.

Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αποτελεί και πηγή ανησυχίας: "Τέτοιες περιοχές" όπως διευκρινίστηκε από τον κ. Πέτσα "που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος.

Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των ειδικών, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματαστην κοινή προσπάθεια όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας.

Ο στόχος παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς κι από την άνοιξη του 2021 με το καλό, να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή για τη χώρα μας. Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από τρία στοιχεία: Πρώτον, οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 1.260 ΜΕΘ. Δεύτερον, το προσωπικό του ΕΣΥ πριν την πανδημία ήταν 88.690, σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000. Και τρίτον, πριν από την πανδημία, το 2018, δαπανήθηκαν για την Υγεία περίπου 3,8 δισ. ευρώ και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 1 δισ. παραπάνω".