Απαντήσεις στο ερώτημα αν ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει στις υψηλές θερμοκρασίες, ενόψει του καλοκαιριού, έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας πως υπάρχει πιθανότητα να πέσει το ποσοστό μετάδοσης του ιού κατά 20%.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι οι συνθήκες υγρασίας, ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας υπάρχει πιθανότητα να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του Covid-19.

Η απάντηση του καθηγητή Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτική, μη θέλοντας να δώσει αβάσιμες ελπίδες, και τονίζοντας τη λέξη «φαίνεται», επικαλέστηκε ευρήματα αμερικανών επιστημόνων που πιθανώς αποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.

«Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορονοϊός υπό σκιά χάνει τη δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η διάρκεια του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε πως "όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο αυτό, βοηθά στην εξασθένισή του, κάτι που συμβαίνει και με τα αντισηπτικά διαλύματα".

Κατά τα φαινόμενα, ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους και σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η μετάδοσή του θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20% όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός.

Ο κ. Τσιόδρας όμως αναφέρθηκε και σε νεώτερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων όπου αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν νεώτερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.

Αισιόδοξα μηνύματα για νέο φάρμακο

καθηγήτης Τσιόδρας έκανε εμφανή την αισιοδοξία του για το πειραματικόφάρμακο που αναπτύσσει επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Emory στις ΗΠΑ και είπε χαρακτηριστικά:

«Το επόμενο διάστημα θα δίνεται φάρμακο διά στόματος σε ασθενείς με κορονοϊό. Ελπίζουμε να έχει θετική απόκριση. Για το εμβόλιο περισσότερα πράγματα θα σας πω αύριο.

Θα είναι ένα μεγάλο βήμα αν πραγματικά δουλεύει, όπως δούλεψε στο εργαστήριο».

Το φάρμακο ονομάζεται EIDD-2801 και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές σε ζώα (ποντίκια) και σύντομα αναμένεται ότι θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Εάν οι δοκιμές επαληθεύσουν τις προσδοκίες μας, το φάρμακο αναμένεται ότι θα αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, καθώς βάσει των προκαταρκτικών ερευνητικών δεδομένων δείχνει να μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες ο Covid-19.

O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη δώσει άδεια για την έναρξη κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας ανέρχονται στα  2.490, καθώς ανακοινώθηκαν 27 νέα.

Σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη πέντε θάνατοι στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των θανόντων να ανέρχεται στους 130.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 48 άνθρωποι. Το 88% έχει υποκείμενο νόσημα. Παράλληλα, 60 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Μέχρι σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν 2.760.000 καταγεγραμμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη, 762.000 ανέρρωσαν.