Την Παρασκευή στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθούν οι δηλώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου "κλείδωσαν" τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ενεργειακής ακρίβειας.

Ωστόσο, εκτός από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και τη μεγαλύτερη επιδότηση των νοικοκυριών για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, κυκλοφορούν σενάρια περί παροχής έκτακτου μερίσματος τα Χριστούγεννα.

Εισηγήσεις γίνονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να διευρυνθούν οι κατηγορίες των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο θα δοθεί διπλάσιο φέτος, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου.

"Τον Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πιστώσουμε το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά" ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα σενάρια αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις να αυξηθούν οι δικαιούχοι της παροχής αυτής τον Δεκέμβριο, με έμφαση στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Παράλληλα, σενάρια υπάρχουν και για έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς, όπως είχε αναφέρει ο προηγούμενος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αλλά και στους μακροχρόνια ανέργους.

Τι είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

ο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού. Η κρατική μέριμνα για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θωρακίζεται με το Άρθρο 21 του Συντάγματος.

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες:

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

Κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.