Οσοι διαθέτουν μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, για τα νοικοκυριά με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα υπάρχει πρόσθετο όφελος (πέραν της μείωσης 22% μεσοσταθμικά το 2019) από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 που δεν θα ψαλιδίζεται από τις ενδεχόμενες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Αντιθέτως, ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί σε όσους μέχρι σήμερα η περιουσία τους υποφορολογούνταν. Σημειώνεται ότι φέτος η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δεύτερη κατά σειράν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά (η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2019 όπου ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά). Σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα φθάνουν το 12%, σε άλλες το 7%-8%, ενώ θα υπάρχουν και χαμηλότερες από 5%. Οπως προαναφέρθηκε, οι μεγαλύτερες ελαφρύνσεις θα αφορούν όσους έχουν χαμηλή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Ενταξη νέων περιοχών

O υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων 2.900 περιοχές, επισημαίνοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες τους θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Οπως είπε, σε ορισμένες περιπτώσεις τα ακίνητα σε αυτές τις περιοχές φορολογούνται υψηλότερα, κάτι το οποίο θα αλλάξει.

Σε ερώτηση για το πότε θα εφαρμοσθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες και εάν θα επαναληφθεί η πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να ισχύσουν αμέσως οι νέες τιμές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και για τις μεταβιβάσεις από το 2021, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι το θέμα του χρόνου εφαρμογής είναι ένα στοιχείο προς αξιολόγηση. Επί της ουσίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί χρόνος στους φορολογούμενους να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους ανάλογα με το πότε τους συμφέρει.

Δηλαδή στις περιπτώσεις που αποφασισθεί σε κάποιες περιοχές αύξηση των αντικειμενικών αξιών, συμφέρει τους αγοραστές να προχωρήσουν εντός του 2020 στην αγορά ακινήτου, ενώ αντίθετα στις περιπτώσεις που οι τιμές μειωθούν, συμφέρει να περιμένουν το επόμενο έτος για να αγοράσουν ακίνητο. Ολα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει οι νέες τιμές της εφορίας να τεθούν σε ισχύ για τις μεταβιβάσεις το 2021.

Σε κάθε περίπτωση, από την αναπροσαρμογή προβλέπονται αυξήσεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που ευνοήθηκαν από την εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και στις πλέον φθηνές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές παρέμεναν σε χαμηλό επίπεδο για λόγους κοινωνικούς. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι, και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Τα ακριβά προάστια

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5% (υψηλότερη αντικειμενική). Η εικόνα αποτυπώνει την πτώση των αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησής τους και ασφαλώς και των υπόλοιπων παραγόντων που έπληξαν την αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (ύφεση στην οικονομία, υψηλή ανεργία, έλλειψη χρηματοδότησης και μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών).