Η Συνταγματική Αναθεώρηση η οποία συζητείται στη Βουλή αυτές τις μέρες θα σημάνει και την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πιθανή προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, εάν δεν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι στη Βουλή. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ανοιχτή πλέον έκφραση προτίμησης προς το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, για να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας, από ικανό αριθμό βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος

Τον χορό των δηλώσεων υποστήριξης άνοιξε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, και στη συνέχεια ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Καραγκούνης εξέφρασε και αυτός την προσωπική του άποψη για την υποψηφιότητά του πρώην Πρωθυπουργού.

Η πιο πρόσφατη δήλωση προτίμησης ήρθε από τον βουλευτή Αχαΐας, Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος δήλωσε σε εκπομπή του ΑΝΤ1 πώς, κατά τη γνώμη του, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Είναι γνωστό πώς εντός του κόμματος της συμπολίτευσης υπάρχει ένας ικανός αριθμός βουλευτών οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη συμπάθεια στον πρώην Πρωθυπουργό, οι λεγόμενοι και “σαμαρικοί”. Πληροφορίες φέρουν ορισμένους από αυτούς να σκοπεύουν να εκφραστούν δημόσια μέσα στις επόμενες μέρες υπέρ της υποψηφιότητας του μεσσήνιου πολιτικού.

Στην υποψηφιότητά του Αντώνη Σαμαρά αντιτίθεται ένας αριθμός στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με το επιχείρημα πώς, στην περίπτωση που είναι υποψήφιος θα ψηφιστεί μόνο από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και όχι από βουλευτές άλλων κομμάτων. Η “σαμαρική πτέρυγα” υποστηρίζει πως εκτός από τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, με τον πρόεδρο της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός είχε έρθει ακόμα και σε συμφωνία να συνεργαστεί ο Κυριάκος Βελόπουλος με τη Νέα Δημοκρατία πριν την ίδρυση του κόμματος του, ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΚΙΝΑΛ διατηρούν άριστες σχέσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό από την εποχή της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ΠΑΣΟΚ. Το επιχείρημα λοιπόν των σαμαρικών βουλευτών είναι ότι αθροιστικά μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότεροι από 170 ψήφοι.

Όπως όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία έχει τάσεις. Αναφορικά με το ζήτημα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας οι τάσεις αυτές φαίνεται να είναι τρεις: οι “καραμανλικοί” οι οποίοι στηρίζουν την υποψηφιότητά του Προκόπη Παυλόπουλου, οι “προεδρικοί” οι οποίοι θα στηρίξουν οποιαδήποτε επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι “σαμαρικοί” οι οποίοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του Αντώνη Σαμαρά για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.