Η Ρωσία ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορoνοϊού!
Σ’ αυτή την ανακοίνωση προχώρησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με μέλη της κυβέρνησης, η οποία αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε μάλιστα πως εμβολιάσθηκε μία από τις κόρες του.

«Σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά στον κόσμο, πήρε έγκριση ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού», δήλωσε ο Πούτιν. «Γνωρίζω πως είναι αρκετά αποτελεσματικό και προκαλεί διαρκή ανοσία».

«Μία από τις κόρες μου έκανε αυτό το εμβόλιο. Συμμετείχε μάλιστα στα πειράματα», δήλωσε ο κ. Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Πρόσθεσε δε πως το μόνο σύμπτωμα ήταν ότι η κόρη του ανέβασε λίγο πυρετό «και αυτό ήταν όλο».

Ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε πως το ρωσικό υπουργείο Υγείας ενέκρινε το εν λόγω ρωσικό εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, έπειτα από λιγότερο από δύο μήνες κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για μαζικό εμβολιασμό, παρόλο που τα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου συνεχίζονται.

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ρωσία για την παρασκευή του εμβολίου της υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει την παγκόσμια κούρσα για ένα αποτελεσματικό προϊόν. Το γεγονός αυτό όμως έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι πιθανώς βάζει την επιστήμη και την ασφάλεια των ατόμων σε δεύτερη μοίρα. Στο παρελθόν ξένοι επιστήμονες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία αναπτυσσόταν το εμβόλιο.

Το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει την 1η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Υγείας, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Reuters