Τα εμβόλια BNT162b1 (Pfizer) και mRNA-1273 (Moderna) παρουσιάζουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, ωστόσο παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές.

Τα προκαταρκτικά της στοιχεία για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει παρουσίασε την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου η εταιρεία Moderna, κάτι το οποίο την καθιστά τη δεύτερη κατά σειρά φαρμακευτική που έκοψε το νήμα στον αγώνα για την αναχαίτιση της πανδημικής κρίσης, που έχει μολύνει περισσότερους από 53 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει στερήσει τη ζωή σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια.

ρώτη ήταν η Pfizer, σε συνεργασία με την BioNTech, που ανέφερε πριν από μία εβδομάδα ότι το εμβόλιο της ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό.

στόσο, μια ενδιάμεση ανάλυση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (Δευτέρα) και η οποία βασίστηκε σε 95 επιβεβαιωμένους ασθενείς της Covid-19, έδειξε ότι το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna έχει αποτελεσματικότητα 94,5%.

εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει τώρα να υποβάλει αίτηση στην αμερικανική εποπτική Αρχή, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για έγκριση έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες.

λλωστε, η FDA έχει δηλώσει ότι τα εμβόλια κορωνοϊού πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% αποτελεσματικά ώστε να λάβουν έγκριση.

ε αυτό πλαίσιο η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank δημοσίευσε έναν ενημερωμένο οδηγό για όλα τα μεγάλα εμβολιαστικά project.

πό την άλλη, το σημαντικότερο σε σχέση με αυτά τα εμβόλια, που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, είναι ότι δεν λειτουργούν όπως τα υπόλοιπα, καθώς, αντί να εγχέουν στον εμβολιαζόμενο εξασθενημένο στέλεχος του ιού για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση, εκπαιδεύουν τον οργανισμό ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον ιό.

ιδικότερα, το εμβόλιο της Moderna αποτελείται από ένα σκέλος mRNA που δίνει εντολή στο σώμα να παραγάγει την ακίδα πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός ώστε να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.

υτός ο κλώνος λειτουργεί σαν φερμουάρ:

α «δόντια» είναι μια ακολουθία χημικών γραμμάτων που «διαβάζουν» τα κύτταρα για να παράγουν τα 1.273 αμινοξέα, τα οποία περιλαμβάνουν τις διαβόητες πρωτεΐνες «αιχμές» που ο ιός χρησιμοποιεί για να κολλήσει σε ανθρώπινα κύτταρα.

ταν εγχυθεί, το εμβόλιο παράγει τις πρωτεΐνες ωθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει και να δημιουργήσει αντισώματα εναντίον τους.

Τι έχουν κοινό τα δύο εμβόλια

Τα εμβόλια BNT162b1 (Pfizer) και mRNA-1273 (Moderna) παρουσιάζουν παρόμοια ποσοστά αποτελεσματικότητας καθώς έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική ενεργοποίησης του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

πί του παρόντος αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο εμβόλιο που να χρησιμοποιεί mRNA.

Υπήρχε πάντοτε ένας σκεπτικισμός για το mRNA.

λλά όπως δείχνουν τα νεότερα αυτά στοιχεία δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας σε ότι αφορά στην ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα επίσης είναι εντυπωσιακή», ανέφερε ο dr Fauci.

φόσον λοιπόν τα εμβόλια των Moderna και Pfizer/Moderna λάβουν αδειοδότηση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα γίνουν τα πρώτα διαχρονικά που βασίζονται στην τεχνική του mRNA.

να ακόμα κοινό στοιχείο τους είναι ότι και τα δύο απαιτούν δύο δόσεις ώστε να παραχθεί ο ικανός αριθμός αντισωμάτων για την προστασία του οργανισμού.

Διάρκεια ζωής

Ωστόσο, το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να πλεονεκτεί έναντι εκείνου των Pfizer/BioNTech σε ό,τι αφορά στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του σε συνθήκες απλής ψύξης.

υγκεκριμένα, το mRNA-1273 αναμένεται να παραμένει σταθερό σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης από 2° έως 8°C για 30 ημέρες, διάστημα μεγαλύτερο από την αρχική εκτίμηση των 7 ημερών. Μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα σε τυπικές θερμοκρασίας κατάψυξης στους -20°C για 6 μήνες, ενώ μπορεί να διανεμηθεί μέσα από την ήδη υπάρχουσα διευρυμένη υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης εμβολίων της εταιρείας. Τέλος, δεν απαιτείται αραίωση πριν τον εμβολιασμό.

Πιστεύουμε ότι η επένδυση που έχουμε κάνει πάνω στην τεχνολογία παράδοσης εμβολίων mRNA και την ανάπτυξη της διαδικασίας παραγωγής θα μας επιτρέψει να αποθηκεύσουμε και να μεταφέρουμε το υποψήφιο εμβόλιο μας έναντι της COVID-19 σε θερμοκρασίες που συναντώνται στα ήδη διαθέσιμα φαρμακευτικά ψυγεία και καταψύκτες.

ίμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μπορούμε να υποβάλλουμε αυτές τις διευρυμένες συνθήκες σταθερότητας για το εμβόλιο mRNA-1273 στις ρυθμιστικές αρχές για έγκριση.

δυνατότητα αποθήκευσης του εμβολίου μας για έως και 6 μήνες στους -20° C, και η αποθήκευση για έως και 3 ημέρες σε τυπικές συνθήκες ψύξης μετά την απόψυξη είναι μια σημαντική εξέλιξη, που θα επιτρέψει πιο απλοποιημένες διαδικασίες διανομής και μεγαλύτερη ευελιξία, η οποία θα διευκόλυνε τον εμβολιασμό στον ευρύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο», σχολίασε ο Επικεφαλής Τεχνικών Λειτουργιών και Υπεύθυνος Ποιότητας στην Moderna.

Χρηματοδότηση

Η Moderna έλαβε 955 εκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα Operation Warp Speed των ΗΠΑ.

Pfizer δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του εμβολίου της, αν και η BioNTech έλαβε έως και 375 εκατομμύρια ευρώ (444 εκατομμύρια δολάρια) σε γερμανική κρατική βοήθεια.

στόσο, η Pfizer έχει συνάψει συμφωνία προμήθειας με τις ΗΠΑ αξίας σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ι ΗΠΑ συμφώνησαν να πληρώσουν έως και 1,53 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν την προμήθεια του πυροβολισμού Moderna.

Δίκτυο διανομής

Επιπλέον, ένα μείζον θέμα με τα δύο εμβόλιο είναι κατά πόσο μπορούν να διανεμηθούν με ευκολία και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

πως έχουν ήδη επισημάνει αναλυτές και επιστήμονες, το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί τη δημιουργία πολυδάπανων δικτύων παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα διανεμηθεί μόνο στις χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν αυτή την επένδυση.

κόμα και εκεί, το πιθανότερο είναι ότι το εμβόλιο θα φτάσει μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

ντίθετα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να φτάσει εύκολα και γρήγορα, με τα υπάρχοντα δίκτυα υποδομών, σε μακρινούς προορισμούς, σε μικρές πόλεις και χωριά, ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες.

Moderna, η οποία συμμετέχει στο κυβερνητικό πρόγραμμα Operation Warp Speed, αναμένει ικανότητα παραγωγής 20 εκατομμυρίων δόσεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του 2020.

εταιρεία έχει ήδη παραγάγει μερικά εκατομμύρια από αυτά και είναι έτοιμα να τεθούν στην κυκλοφορία μόλις λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων .

ο εμβόλιο της Moderna, όπως και των Pfizer/BioNTech, βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), που βασίζεται σε συνθετικά γονίδια που μπορούν να αναπτυχθούν και να παρασκευασθούν σε διάστημα εβδομάδων σε μεγάλη κλίμακα, ταχύτερα από τα συμβατικά εμβόλια.

τεχνολογία mRNA είναι σχεδιασμένη για να προκαλεί ανοσολογική απόκριση χωρίς την χρήση παθογόνων, δηλαδή στοιχείων του ίδιου του ιού. Με βάση την τεχνική αυτή, οδηγίες μεταβιβάζονται στα κύτταρα του εμβολιασμένου για τον τρόπο κατασκευής πρωτεϊνών που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός, αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.

Deutsche Bank: Το εμβόλιο καθοριστικής σημασίας για την ψυχολογία των αγορών

Το κατά πόσον και πότε ένα από τα υποψήφια εμβόλια θα εγκριθεί και θα διατεθεί θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ψυχολογία των αγορών και την risk-on (ή off) διάθεση των επενδυτών τους επόμενους μήνες και οι αγορές θα είναι ευαίσθητες στη γενική ροή ειδήσεων που προέρχεται από τις κλινικές δοκιμές.

ιδικότερα, για την αγορά συναλλάγματος, τονίζει η Deutsche Bank, έχει σημασία και ποια ακριβώς εταιρεία είναι αυτή που θα κερδίσει τη μάχη για ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο εμβόλιο.

Στα γραφήματα της Deutsche Bank παρουσιάζονται οι προπαραγγελίες

mg class="alignnone wp-image-17274" src="https://www.freeopinion.news/wp-content/uploads/2020/11/5bdf725d8b3c4dc3ab18ceeaae6a823a-300x156.jpg" alt="" width="638" height="332" />

trong>Περισσότερα από 170 υποψήφια εμβόλια

Περισσότεροι από 170 υποψήφια εμβόλια ήταν υπό ανάπτυξη τον Νοέμβριο του 2020.

υτές οι προσπάθειες παρακολουθούνται από τον ΠΟΥ.

ώδεκα εμβόλια βρίσκονται επί του παρόντος στη φάση 3, συμπεριλαμβανομένων έξι που έχουν ήδη εγκριθεί για επείγουσα χρήση και τρία επιπλέον εμβόλια (από την AstraZeneca, Pfizer και Moderna) που θα μπορούσαν να λάβουν παρόμοια έγκριση έως το τέλος του 2020.

πό όλες τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων που φτάνουν στη Φάση 3, περίπου το 60% λαμβάνει έγκριση για ευρεία χρήση.

υτό υποδηλώνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα έγκρισης εμβολίου σύντομα, αναφέρει η Deutsche Bank.

εδομένου του πιεσμένου χρονοδιαγράμματος για τον τερματισμό των δοκιμών Φάσης-3, θα υπάρξει καταιγισμός αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές.