Την νυν πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Στο ΣτΕ εισήλθε ως εισηγήτρια (τον Νοέμβριο του 1982) και ακολούθως προήχθη διαδοχικά σε πάρεδρο (1988) και σύμβουλο (2000). Τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2015, ενώ από τον Οκτώβριο του 2018 βρίσκεται στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

'Hταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.

Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ. Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως πρόεδρος του ΣτΕ, χειρίστηκε τις εξαιρετικά σημαντικές για το κόστος των δημόσιων οικονομικών προσφυγές των συνταξιούχων που διεκδίκησαν την επιστροφή αναδρομικών από τις μνημονιακές περικοπές και προήδρευσε της επιτροπής του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποφάσισε να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΕΦΚΑ για πάγωμα όλων των εκκρεμών δικών σχετικά με τα αναδρομικά έως ότου διεξαχθεί η Πρότυπη Δίκη, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται εντός τριμήνου.

Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.