Παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, η ψήφιση της οποίας πρόκειται να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη, η τροπολογία αυτή θα δώσει μία σύγχρονη και συνολική λύση στο σημαντικό πρόβλημα των αυθαιρέτων και δεν θα αιφνιδιαστούν οι πολίτες με μη αναμενόμενες διαδικασίες. Η καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση είναι η 30η Ιουνίου 2020

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τις 13 Νοεμβρίου 2019 όταν ο κ. Χατζηδάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό και τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κύριο Παραδιά.

Πέραν της ρύθμισης, η συνολική αντιμετώπιση των αυθαιρέτων συνδέεται άμεσα με το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου.

Για το συγκεκριμένο μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι αυτός θα είναι ο βασικός και ίσως μοναδικός τρόπος ώστε να αποτραπεί η αυθαίρετη δόμηση στο μέλλον και να ρυθμιστεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός χάρτης της χώρας.

Η νέα τροπολογία ρυθμίζει τα ακόλουθα:

Δίνει παράταση μέχρι 30 Ιουνίου του 2020 για την ρύθμιση και τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων. Τα κτίρια τα οποία έχουν πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες κατηγορίας 5 είναι ειδική κατηγορία για την οποία δεν θα δοθεί καμία περαιτέρω παράταση και έτσι η 30η Ιουνίου είναι η τελική και οριστική ημερομηνία τακτοποίησής τους. Ενημερώνουμε πως η κατηγορία 5 στις αυθαιρεσίες αφορά υπέρβαση 40% τουλάχιστον στην κάλυψη και στη δόμηση του κτιρίου ή 20%  υπέρβαση καθ'ύψος.

Τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου για τα υπόλοιπα ακίνητα τα οποία έχουν παραβάσεις. Η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι προϋπόθεση για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να ολοκληρώσουν την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που ανήκουν στις κατηγορίες 1 έως 4. Αυτό σημαίνει πως η τακτοποίηση θα μπορεί να γίνει και μετά την 30η Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση έως την 31η Ιανουαρίου του 2025. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν προσαυξήσεις στο ποσό που θα καταβληθεί για την τακτοποίηση έως και 20% για το πρώτο έτος της καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε επόμενο έτος.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συναλλαγή που περιλαμβάνει το ακίνητο. Συνεπώς κανένα κινητό με αυθαιρεσίες δεν θεωρείται πως έχει τακτοποιηθεί εάν δεν έχει εκδοθεί ηλεκτρονική ταυτότητα και καμία μεταβίβαση, πώληση ή ενοικίαση δεν θα μπορεί να συμβεί εάν δεν υπάρχει ηλεκτρονική ταυτότητα του ακινήτου.

Ηλεκτρονική ταυτότητα μπορεί να εκδοθεί και για αυτοτελής διευρυμένες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, γραφεία κ.λπ)

Για αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων υπάρχουν δύο περιπτώσεις: α. περίπτωση ιδιοχρησίας της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, όπου υπόχρεος για την τακτοποίηση και την καταβολή του ειδικού ενιαίου προστίμου είναι ο ιδιοκτήτης που ιδιοχρησιμοποιεί την αυθαίρετη κατασκευή και

. η περίπτωση όπου γίνεται κοινή χρήση του κοινόχρηστου χώρου, στον οποίον ευρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, η οποία θα ρυθμισθεί στο επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα

το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου ευρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της,

τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,

το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας,

το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,

δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,

τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση,

το δελτίο δομικής τρωτότητας,

τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφ’ όσον απαιτούνται,