Τα προηγούμενα χρόνια Κύπρος και Ελλάδα μπορούσαν να προβούν σε οριοθέτηση ΑΟΖ και να μπλοκάρουν την Τουρκία αλλά η ευκαιρία αυτή χάθηκε το 2003 με έναν εξαιρετικά περίεργο τρόπο, όπως αποκάλυψε ο κ. Νίκος Ρολάνδης, τότε υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2003 υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου για την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το θέμα χειριζόταν ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης.

frame src="https://www.youtube.com/embed/MXHKEVT-nUU" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Σε τηλεοπτική εκπομπή στην Ελλάδα, ο πρώην Υπουργός αποκάλυψε πως το 2003 η Αθήνα (Υπουργός των Εξωτερικών ήταν τότε ο Γεώργιος Παπανδρέου...), είχε ζητήσει η συμφωνία οριοθέτησης να μείνει 5 ναυτικά μίλια ανατολικότερα στο δυτικό άκρο, όπως και έγινε. Η προτροπή αυτή έγινε για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι καθώς με τη συμφωνία αυτή αποδεικνυόταν ξεκάθαρα πως το Καστελόριζο διαθέτει ΑΟΖ και, συνεπώς, η Ελλάδα αποκτά δικαιώματα στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής.

frame src="https://www.youtube.com/embed/imHJt2Wos_s" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

«Η Ελλάδα ήταν πάντα διστακτική να εγείρει θέματα, στα οποία έχει διαφορές με την Τουρκία για το δίκαιο της θάλασσας. Ηγέρθη θέμα γιατί, αν η Ελλάδα μετρούσε τη δική της περιοχή από το Καστελόριζο, που είναι το ακραίο σημείο, προς την Κύπρο τότε αλλού θα ήταν η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας» είπε ο κ. Ρολάνδης.

iv class="td-paragraph-padding-3">

3 style="text-align: center;">Επικαλείται και πρακτικά από συνεδριάσεις που έγιναν στο γραφείο του τότε γενικού εισαγγελέα με κλιμάκιο από το ελληνικό ΥΠΕΞ το οποίο προέτρεψε την κυπριακή πλευρά να μην υπογράψει καθόλου συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ.

div>

έει ο κ. Ρολάνδης: «Μας είπε το εξής: Αν δεχτούμε την ελλαδική θέση ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, τότε η μέση γραμμή θα είναι μέχρι εδώ. Αν δεχτούμε την Τουρκική θέση ότι το Καστελόριζο δεν έχει επήρεια, τότε η γραμμή είναι αλλού. Ο κ. (...) για αποφυγή των προβλημάτων αυτών προέτρεψε την κυπριακή πλευρά όπως διορθωθούν οι συντεταγμένες και τα σύνορα δυτικά να σταματήσουν μέχρι 8 ναυτικά μίλια μέσα από εκεί που έχουν συμφωνηθεί, ούτως ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε επιπλοκές με γείτονες χώρες».

frame src="https://www.youtube.com/embed/Pq8eYawkZu4" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">