Ομόφωνα αθώος ο Ι. Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ

0
22

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το δικαστήριο που εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση του γνωστού εισαγγελέα Ιωάννης Διώτης, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής του ΣΔΟΕ και είχε εμπλακεί στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, καθώς η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι δεν είχε διαπραχθεί κανένα αδίκημα και ο κ. Διώτης είχε δεν προβεί σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια όταν χειρίστηκε θέματα σχετιζόμενα με την αξιοποίηση και την παραλαβή της πολυσυζητημένης λίστας, που πυροδότησε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση.

Στην έναρξη της διαδικασίας, ο Ι. Διώτης έκανε την εξής δήλωση «επί επτά και πλέον έτη σύρομαι ως κακούργος άδικα. Η εναντίον μου κατηγορία δεν είναι απλά αβάσιμη, αλλά και παράνομη. Εγώ δεν παρέβην τον νόμο. Ετήρησα τον νόμο»

Ο κ. Διώτης απολογούμενος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι όχι μόνον αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ,  αλλά έπραξε τα δέοντα τηρώντας απόλυτα τη νομιμότητα.

«Προτίμησα να ακολουθήσω τη νόμιμη οδό, διέταξα μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς περιλαμβανόταν και λίστα Φαλτσιανί…. Ωφέλησα το Δημόσιο. Δεν το εβλαψα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διώτης.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής ως μάρτυρες κατέθεσαν ο Ευαγ. Βενιζέλος και πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ. Ο  Ε. Βενιζέλος όπως και στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού, ανέφερε πως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κινήθηκε για πολιτικούς λόγους, πως δεν υπέστη ζημία το δημόσιο από τις ενέργειες του κ. Διώτη και πως η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έναυσμα για έλεγχο, αλλά όχι ως βάση, καθώς ήταν παράνομο αποδεικτικό υλικό.

Να σημειώσουμε πως ο Ιωάννης Διώτης σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 χρόνων, ποινή που είχε προκαλέσει αντιδράσεις, όχι μόνον από τον ίδιο, αλλά και σε κύκλους της δικαιοσύνης.