Μπλε κατεψυγμένο καρχαρία από τον Ατλαντικό ή «σαπουνά» αγοράζουν εν αγνοία τους, αντί για γαλέο, οι περισσότεροι 'Ελληνες καταναλωτές, αφού παραπλανιούνται από τα ταμπελάκια των ιχθυαγορών, όπου αναγράφονται ως «γαλέος» όλα τα είδη καρχαρία!

«Κάθε είδος καρχαρία που πωλείται στην Ελλάδα, ονομάζεται γαλέος» ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Γιώβος, υπεύθυνος προγραμμάτων αλιείας της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, που εκπόνησε σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Marine Policy με τίτλο Assessing multiple sources of data to detect illegal fishing, trade and mislabelling of elasmobranchs in Greek markets.

«Να τονίσουμε βέβαια ότι "βαφτίζοντας" γαλέο ένα άλλο είδος, μπορείς να το πουλήσεις προς 16 ευρώ το κιλό, αντί για έξι ευρώ, που θα "έπιανε" κανονικά» συμπληρώνει.

«Ως γαλέος μπορεί να πωλείται νόμιμα οποιοσδήποτε καρχαρίας ανήκει στο γένος Mustelus, αλλά αυτό δεν τηρείται, αφού διαπιστώσαμε είδη καρχαριών, ακόμη και σαλαχιών, να πωλούνται με λάθος όνομα σε ποσοστό 60%, με αποτέλεσμα απειλούμενα με εξαφάνιση και προστατευόμενα είδη να καταλήγουν καθημερινά στο πιάτο μας» διευκρινίζει ο κ.Γιώβος. «Εντοπίζονται σημαντικά κενά στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να συντηρείται τόσο η παράνομη αλιεία όσο και το παράνομο εμπόριο προστατευόμενων ειδών. Είναι ενδεικτικό ότι στις εκφορτώσεις των αλιευμάτων χωρίζουν τα ελασμοβράγχια σε τρεις κατηγορίες, αλλά τα πουλούν στη συνέχεια σε εμπόρους χωρίζοντάς τα σε 12».

καταναλωτής, βέβαια, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει τον γαλέο από τα άλλα είδη.

«'Ισως μόνο αν πωλείται σε μεγάλες φέτες, μπρορεί να υποψιαστεί ότι δεν είναι γαλέος, αλλά διαφορετικό είδος καρχαρία. Βέβαια, με βάση την έρευνά μας, πολλοί καταναλωτές, θεωρούν ότι ο γαλέος είναι είδος... μπακαλιάρου και όχι καρχαρία» σημειώνει.

Ο κ. Γιώβος προτρέπει τους καταναλωτές να αποφεύγουν γενικότερα τον γαλέο και όλα τα είδη καρχαρία, γιατί βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα και συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, ενώ περισσότερα από τα μισά είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση στη Μεσόγειο.

Στην έρευνα αξιοποιήθηκαν πολλαπλές πηγές πληροφοριών, όπως τα επίσημα στοιχεία από τις ιχθυόσκαλες της χώρας, στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές και εξαγωγές αλιευτικών προϊόντων, δείγματα από φέτες καρχαριών και σαλαχιών προς πώληση από ιχθυαγορές της βόρειας Ελλάδας.