Στοίχημα χαρακτήρισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, ενημερώνοντας τη Βουλή για τα βήματα που γίνονται με στόχο την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων.

«Το μεγάλο στοίχημα, για το οποίο θα κριθεί και η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, είναι εάν θα μπορέσουμε, μέσα στο 2020, να ανατάξουμε τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι ο διεθνής διαγωνισμός, έτσι ώστε η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη να έχουν καινούργια λεωφορεία εντός δεκαοκτώ μηνών», τόνισε ο υπουργός.

«Είναι ένας διαγωνισμός, με τον οποίο πρέπει να προμηθευτούμε τουλάχιστον επτακόσια λεωφορεία, διότι μέχρι το 2023 αποσύρονται επτακόσια λεωφορεία, εκτός αν θέλουμε να  να αυξήσουμε το νόμιμο όριο ηλικίας των λεωφορείων στην Ελλάδα».

Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής «το ένα τρίτο τουλάχιστον των λεωφορείων αυτών θα είναι ηλεκτροκίνητα», γι' αυτό και απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός αναφορικά με τις διαδρομές που θα καλύπτουν.

Αναφορικά με την κατάσταση των συγκοινωνιών στην Πετρούπολη, ο υπουργός είπε:

Η κατάσταση στην Πετρούπολη πραγματικά έχει επιδεινωθεί όσον αφορά τις συγκοινωνίες το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά τον Σεπτέμβρη. Έχουμε καθυστερήσεις, οι οποίες ξεπερνάνε τα σαράντα πέντε λεπτά. Και μιλάμε για έναν δήμο, τον Δήμο Πετρούπολης, ο οποίος αποτελεί μια εξαίρεση σε όλη την ελληνική επικράτεια για έναν πολύ καλό λόγο: Έχει συγκλονιστικά νεανικό πληθυσμό που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με μουσουλμανικές χώρες. Η αναλογία, δηλαδή, νεανικού πληθυσμού με τον μέσο πληθυσμό», τόνισε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και επισήμανε ότι οι νέοι άνθρωποι είναι που εξαρτώνται απολύτως από τις συγκοινωνίες για να πάνε στα φροντιστήριά τους, σε οποιεσδήποτε δραστηριότητές τους, πολλές φορές στα σχολεία τους.

H συγκοινωνιακή σύνδεση του Δήμου Πετρούπολης με το κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται με τη Γραμμή Α11 και Β11 που συνδέουν τον δήμο με την Πλατεία Βάθη, η οποία βρίσκεται στο ευρύτερο κέντρο των Αθηνών. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΣΑ, με την τηλεματική, σε αυτές τις διαδρομές οι «χρονοαποστάσεις» φτάνουν μέχρι τα δέκα λεπτά. Η άλλη γραμμή που συνδέει τη συγκεκριμένη περιοχή με το κέντρο της Αθήνας είναι η Α13 Κηπούπολη-Ομόνοια με χρονοαπόσταση σε ώρες αιχμής τα εννέα και τα δέκα λεπτά. Η καθυστέρηση μπορεί να αγγίζει τα 15 με 20 λεπτά στις γραμμές που συνδέουν την Πετρούπολη με περιφερειακούς σταθμούς, όπως τις γραμμές 24 για τον Άγιο Αντώνιο, 700 για Ανθούπολη.