Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Νίκος Σύψας, με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού σε μπαρ της Μυκόνου.

«Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας και υπενθύμισε πως πριν ξεσπάσουν όλες οι μεγάλες επιδημίες, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Αγγλία, είχαν προηγηθεί φαινόμενα συνωστισμού είτε σε εμπορικές εκθέσεις, είτε σε γήπεδα είτε σε μαζικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τα φαινόμενα συνωστισμού στη Μύκονο και σε άλλα μέρη, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα, θα οδηγήσουν, σε χρονικό διάστημα μιας έως δύο εβδομάδων, σε επιδημία.

«Ένας άνθρωπος μέσα στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης η προστασία μας.

«Δεν μπορεί να είναι κανείς να επιβλέπει τα πάντα. Δεν γίνεται να έχουμε σε κάθε κατάστημα κι έναν αστυνομικό να επιβλέπει τα πάντα» παραδέχτηκε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως σε περίπτωση «ατυχήματος» ζημιωμένη θα βγει τόσο η εκάστοτε επιχείρηση όσο και ολόκληρο νησί ως τουριστικός προορισμός.

«Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία. Πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».