Νέες οδηγίες θα επίκειται να δοθούν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίες.

ύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται περιορισμός των μετακινήσεων στα όρια του δήμου όπου κατοικεί κάθε πολίτης και αντικατάσταση της βεβαίωσης μετακίνησης τύπου Α από το έγγραφο που θα εκδίδεται από την ΕΡΓΑΝΗ.

Οι ανεξέλεγκτες μετακινήσεις των πολιτών κατά τις πρώτες εργάσιμες ημέρες από την επιβολή της καραντίνας, προβλέπεται πως θα οδηγήσουν σε νέα αυστηρότερα μέτρα αναφορικά με το "πού κινείται ποιος και για ποιο λόγο".

Από νωρίς το πρωί σήμερα, οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πρωτεύουσας δεν θυμίζουν σε τίποτα πόλη που βρίσκεται σε lockdown, καθώς εργαζόμενοι και επαγγελματίες πηγαίνουν στις δουλειές τους και οι υπόλοιποι πολίτες κυκλοφορούν κανονικά για να κάνουν τα ψώνια τους και να πιουν το καφέ τους σε πάρκα και πλατείες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την πλατφόρμα αποστολής SMS στο 13033, την Κυριακή μόνο εστάλησαν πάνω από 4,4 εκατομμύρια μηνύματα που αφορούσαν και τους 6 κωδικούς που προβλέπονται για τις μετακινήσεις.

Για καταστρατήγηση της διαδικασίας αποστολής SMS από τους πολίτες έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση, αποκαλύπτοντας πως μετά τις εννιά το βράδυ στάλθηκαν πάνω από ένα εκατ. μηνύματα με τον κωδικό {6} για άθληση.

Με σκοπό την αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας των πολιτών, ο κυβερνητικός σχεδιασμός στρέφεται σε νέες οδηγίες για την τήρηση των μέτρων. Στο τραπέζι ήδη βρίσκεται και αναμένει να διευκρινιστεί τις επόμενες ώρες ότι η αποστολή του κωδικού 6 για άσκηση και άθληση θα αφορά μετακίνηση εντός των ορίων του Δήμου κατοικίας του πολίτη.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις το ίδιο να ισχύσει και για τον κωδικό 2, για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, εκτός από την περίπτωση που ο πολίτης πρέπει να πάει το αυτοκίνητό του στο συνεργείο ή λόγω αντικειμενικής αδυναμίας εύρεσης καταστήματος προμήθειας τροφίμων εντός των δημοτικών ορίων. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις μικρών χωριών ή οικισμών που καταστήματα τροφίμων βρίσκονται κοντά σε όμορους δήμους.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, διευκρίνισε χθες πως δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις με SMS, όμως αν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις, θα τις κόβει.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος προχώρησε σήμερα σε νέες διευκρινίσεις.

«Δεν υπάρχει θέμα “κόφτη” στα μηνύματα sms στο 13033 που στέλνει ο κάθε πολίτης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι όπως και η μάσκα όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης.

Ο κ. Ζαριφόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι αναφορικά με τα sms ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown. Όπως εξήγησε, το sms είναι σαν ένα κομμάτι χαρτί, όπως ακριβώς η έγγραφη βεβαίωση που μπορεί να κάνει κανείς για να μπορέσει να κυκλοφορήσει, το οποίο στη συνέχεια καταστρέφεται.

«Δεν αποθηκεύονται τα μηνύματα. Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος του 13033 αυτός», είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκεται να υπάρξει χρέωση στο 13033.

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος είπε επίσης ότι σίγουρα υπάρχει προβληματισμός για το θέμα του ενός εκατομμυρίου sms που εστάλησαν το βράδυ της Κυριακής, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. 'Αλλα περιστατικά, όπως για παράδειγμα το πάρτι που έγινε σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, είναι σοβαρότερα.

Αυστηροποίηση των ελέγχων φαίνεται πως θα υπάρξει και με την βεβαίωση τύπου Α λόγω της κατάχρησης που φαίνεται να γίνεται.

Επειδή πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις τύπου Α για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που π.χ. έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να εκδώσει σαφείς οδηγίες για τις κατ' εξαίρεση περιπτώσεις χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης τύπου Α, τονίζοντας την υποχρεωτική έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζομένων μόνο μέσω του Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ