«Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας. Δεν είμαστε ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου» προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας, κ. Νίκος Σύψας, αναφορικά με τη διασπορά του κορονοϊού, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι αντίθετος στη θριαμβολογία και στον εφησυχασμό.

«Στην Ιταλία είχαμε πολύ χαμηλή κινητικότητα της επιδημίας και στις 26 Φεβρουάριου απότομα είχαμε πολλαπλασιασμό κρουσμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μιλώντας στον Σκάι.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «ακούω θριαμβολογία... Είναι εξαιρετικά νωρίς για να κάνουμε δηλώσεις, το παιχνίδι είναι πολύ νωρίς ακόμα, ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου δεν είμαστε, έχουμε πολύ χρόνο μπορεί να έχουμε και παράταση, να χτυπήσουμε ξύλο, να μη χαλαρώνουμε, να μην εφησυχάζουμε. Ας είμαστε προσεκτικοί. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες μέρες, θα πιεστεί το σύστημα υγείας, να ξέρουμε την πραγματικότητα πριν κάνουμε καθησυχαστικές δηλώσεις».

«Η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη. Eεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τα μοντέλα... Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμούς και να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες... Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, μια καμπή» σημείωσε ο λοιμοξιωλόγος. Aκόμη και αν περάσει το δυσκολότερο κομμάτι, δε σημαίνει ότι αυτομάτως βγαίνουμε από το σπίτι ότι θα υπάρξει σφύριγμα και θα βγούμε όλοι τρέχοντας από το σπίτι».

«Το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται είναι να αντέξει το σύστημα υγείας. Ακόμη και οι λίγοι που βγαίνουν κάνουν μεγάλη ζημιά. Δεν πρέπει να έχουμε διασπορά».

«Είμαστε ακόμη σε μια καμπή που μπορεί να γυρίσουμε δεξιά ή αριστερά. Έχουμε ακόμη διασπορά... Στις λαϊκές, στις τράπεζες δεν έχω καμιά αμφιβολία γι' αυτό. Το 95% πειθαρχεί. Ένα μικρο ποσοστό όμως δεν πειθαρχεί. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, είμαστε ακόμη στην αρχή δεν χρειάζεται χαλάρωση».

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι «υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι δομές φιλοξενίες, τα γηροκομεία κ.ά. 'Εχουμε πολλές τέτοιες εστίες, εκτός από την κοινότητα όπου δεν έχει σταματήσει η διασπορά».

«Ας μην θριαμβολογούμε ακόμη. Το μέλλον να κοιτάμε που θα είναι δύσκολο τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει επιστημονικό στοιχείο ότι αν φορέσουμε όλοι μάσκες στο δρόμο η επιδημία θα πάει καλύτερα ή χειρότερα».