Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς και o υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης στην εβδομαδιαία ενημέρωση της Τρίτης, ενημέρωσαν για τα επιχειρησιακά και υγειονομικά θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας εμμέσως και στην καταγγελία Ραγκούση περί απόκρυψης των κρουσμάτων στα νησιά είπε τα εξής:

«Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, τα πράγματα μπορούν να πάρουν δύσκολη τροπή. Διαμαρτύρονται κάποιοι για τα ωράρια των καταστημάτων. Δεν κάνουμε διακρίσεις στις περιοχές. Στη συζήτηση για την απόφασή μας για την Πάρο και την Αντίπαρο, η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής. Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου παίζουν ρόλο τα χωροταξικά στοιχεία. Αποκλειστικό στοιχείο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά είναι αστήρικτη. Δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα. Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού, είναι όλα τα κρούσματα απομονωμένα μαζί με το στενό τους περιβάλλον. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται κανείς να δημιουργεί πανικό. Σε κάθε γωνιά η Πολιτική Προστασία έχει εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα.»

«Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα/εκατομμύριο και 108 σε θανάτους/εκατομμύριο. Στην Ελλάδα είναι 22 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο, τα κρούσματα είναι 693 ανά ένα εκατομμύριο», είπε ακόμη.

«Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τις συναθροίσεις. Υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν τον τουρισμό και εμφανίζουν χειρότερα μέτρα, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε οικονομία και τουρισμό με μικρό κόστος».