Σε "παραλήρημα" βρίσκεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο καθώς ελάχιστες ώρες μετά επανέλαβε τα τουρκικά επιχειρήματα περί απουσίας υφαλοκρηπίδας της Κρήτης και "έβαλε στο παιχνίδι" και την Ιταλία λέγοντας «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας, ώστε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση".

Μάλλον η απόφαση της ΕΕ για συνέχιση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη και η  απόφαση για επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αποσυντόνισαν τον τούρκο Πρόεδρο!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι οι μοναδικές διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

«Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι «η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα» καθώς έχει την «απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».