Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα:

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαρίου απαγορεύονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια. “Δεν θα αφήσω μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών, γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους”,  ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Θα επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς την εργασία, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Για τη μετάβαση στην εργασία θα απαιτείται βεβαίωση από τον εργοδότη. Επιτρέπεται να κυκλοφορούν όσοι πηγαίνουν να προμηθετούν τρόφιμα και φάρμακα, για επίσκεψη στον γιατρό των ιδίων ή συνοδεύοντας άτομο που πρέπει να πάει στο γιατί, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους.

πιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Για την νόμιμη κίνηση απαιτείται:

* Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

* Για τη μετακίνηση εργαζομένων από και προς την εργασία τους απαιτείται : Eίτε έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, θα μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

ον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

τους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε όλο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού