Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι η προέλευση των ανθρώπων που βρίσκονται στα ΚΥΤ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου είναι από περιοχές όπου η εξοικίωση με τα όπλα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Αυτό ακριβώς έγινε εμφανές όταν στα χθεσινά επεισόδια που έγιναν στη Λέσβο, μετανάστρια που διαπληκτιζόταν με αστυνομικούς των ΜΑΤ επιχείρησε να αρπάξει το όπλο ενός από αυτούς.

Όπως φάνηκε και στον τηλεοπτικό φακό, μία νεαρή κοπέλα πρώτα άρπαξε την αντιασφυξιογόνα μάσκα ενός αστυνομικού με το ένα της χέρι και στη συνέχεια με το άλλο χέρι επιχείρησε να πάρει το όπλο του.

Αν και ο αστυνομικός το κατάλαβε και την απώθησε αυτές οι εικόνες δείχνουν όχι μόνο την κατάσταση που επικρατεί αλλά και το τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει η τοπική κοινωνία σε περίπτωση μία γενικευμένης εξέγερσης.

Την ίδια στιγμή ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίο ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρυχθούν οι Λέσβος, Χίος και Σάμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οπως ανέφερε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού.

Ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας  μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το περιστατικό με τη μετανάστρια και το όπλο του αστυνομικού είπε πως «θα μπορούσε να αποβεί ολέθριο, θανατηφόρο είναι καζάνι που βράζει -η αγανάκτηση που συσσωρεύεται σε σε 25.000 - 30.000 ξένους- εάν εκτοξευθεί… θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια εξέγερση, που δεν θέλουμε να βάλουμε στο μυαλό μας, θα γίνει μακελειό».