Τα μερομήνια βγήκαν και είναι εντυπωσιακές οι ανατροπές στο καιρικό του καιρού σκηνικό μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

'Οπως λίγο πολύ θα ξέρετε, τα μερομήνια βασίζονται σε πρακτικές παρατηρήσεις των δώδεκα πρώτων ημερών του Αυγούστου και προβλέπουν τις καιρικές συνθήκες του επερχόμενου χειμώνα.

αι η πρόβλεψή τους για το χειμώνα που μας είναι βαρυχειμωνιά από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Πιο αναλυτικά, ο Δεκέμβριος, από τις αρχές έως και τις 20 περίπου του μήνα, προβλέπεται ήπιος με αρκετές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. 'Οπως προβλέπουν όμως τα μερομήνια, ουσιαστικά ο χειμώνας θα αρχίσει παραμονές Χριστουγέννων με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε όλη την χώρα εκτός από την νότια Ελλάδα.

Η κακοκαιρία αυτή θα έχει διάρκεια μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου του 2022.

Αλκυονίδες το Γενάρη και μετά βαρυχειμωνιά

Θα ακολουθήσουν Αλκυονίδες μέρες έως τις 15 του Ιανουαρίου, και στη συνέχεια θα έχουμε βαρυχειμωνιά για το επόμενο διάστημα. Την εν λόγω περίοδο, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με τα μερομήνια, θα έχουμε κακοκαιρία διαρκείας μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου.

Τα χιόνια θα μας επισκεφθούν αρκετές φορές, ακόμη και μέχρι τα μέσα του Μαρτίου. Μετά τις 15 Μαρτίου προβλέπονται κάποιες καλύτερες ημέρες, ωστόσο θα έχουμε βροχοπτώσεις μέχρι και τις Αρχές Απριλίου.

Δυο λόγια για τα Mερομήνια

m>Τα Μερομήνια είναι μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για τους επόμενους 12 μήνες, που  εμπιστεύονταν ιδιαίτερα οι παλαιότερες γενιές.

Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό τον επόμενων μηνών.