Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για 500.000 διαγνώσεις ανά ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο οι διαγνώσεις ξεπέρασαν τις 20.000 ανά ημέρα και στη Γαλλία τις 40.000 ανά ημέρα. Στην Ισπανία το β' δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου φαίνεται να ανακάμπτει η πανδημία. Ο καθηγητής επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι σε επίπεδο μέτρων στην Ουαλία εφαρμόζεται lockdown ανά ημέρα.

Ειδικά για την Ελλάδα, παρατηρείται «σαφή ςεπιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στα βόρεια της χώρας, Κοζάνη, Καστοριά. Το ίδιο παρατηρείται σε Λάρισα και Σέρρες». Ειδικά για την Αθήνα ο καθηγητής είπε ότι εκτός Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά η αύξηση της πανδημίας.

«Οι νέοι 19-40 ετών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα». «Αυτή η ηλικιακή ομάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται άτρωτη, να φοράει τη μάσκα και να προστατεύει και άλλες ομάδες του πληθυσμού».

Ο δε κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι πολλές χώρες καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων. «Έξαρση της πανδημίας καταγράφεται και στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Προσαρμογή των κανόνων από όλους».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στα δύο μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως 3 και 4, ισχύουν τα ακόλουθα. Οι δημοσιογράφοι μετακινούνται με την επίδοση της ταυτότητας και τη βεβαίωση από τον εργοδότη τους, που θα ανανεώνεται κάθε 14 μέρες. Οι εργαζόμενοι θα έχουν έντυπο που θα συμπληρώνεται πριν από τη μετακίνηση, μέσω του συστήματος Εργάνη. Άλλοι εργαζόμενοι όπως ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες θα συμπληρώνουν άλλο έγγραφο, πάλι από το σύστημα Εργάνη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινηθούν με βεβαίωση.»