Κριστίνα Κοχ: Ρεκόρ συνεχούς παραμονής γυναίκας στο διάστημα

0
37

Για περισσότερες από 300 συνεχόμενες μέρες βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημική Σταθμό (ISS) η 40χρονη Κριστίνα Κοχ, της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής γυναίκας στο διάστημα.

Η Κοχ προβλέπεται να παραμείνει στον ISS μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, συνεπώς, που θα επιστρέψειστη Γη, οπότε το ρεκόρ της -το οποίο μάλιστα επιτεύχθηκε κατά την πρώτη διαστημική πτήση της- θα φθάσει τις 328 μέρες.

Το προηγούμενο γυναικείο ρεκόρ (288 συνεχόμενες μέρες στον ISS) κατείχε η Αμερικανίδα Πέγκι Γουίτσον από την περίοδο 2016-17.

Πέρυσι Τον Οκτώβριο, η Κοχ και η Τζέσικα Μέιρ πραγματοποίησαν τον πρώτο αποκλειστικά γυναικείο διαστημικό περίπατο έξω από τον Σταθμό, κάτι που επανέλαβαν φέτος στις 15 Ιανουαρίου, ενώ ένας τρίτος γυναικείος περίπατος είναι προγραμματισμένος για τις 20 Ιανουαρίου.
Το ανδρικό ρεκόρ συνεχούς παραμονής στον ISS (340 μέρες) κατέχουν από το 2015-16 ο Αμερικανός Σκοτ Κέλι και ο Ρώσος Μιχαήλ Κορνιένκο, ενώ το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα γενικά κατέχει ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιάκοφ, ο οποίος είχε μείνει 438 μέρες στο ρωσικό διαστημικό σταθμό «Μιρ» το 1994-95.