Την παράταση των μέτρων κατά του κορονοϊού για μία ακόμα εβδομάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Σήμερα, Τετάρτη 19/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα»

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας νωρίτερα εισηγήθηκε παράταση των μέτρων ενάντια στην πανδημία για μία ακόμη εβδομάδα πέραν της 23ης Ιανουαρίου.

Τα μέτρα αναμένεται να επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αποφασιστεί αν τη Δευτέρα 31/1 θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση, αλλά και τι θα γίνει με το ωράριο λειτουργίας και τα κέντρα διασκέδασης. Η εισήγηση για παράταση φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτη, καθώς το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των νεκρών σε ημερήσια βάση είναι απαγορευτικός για οποιαδήποτε σκέψη έστω και χαλάρωσης των μέτρων.

Τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.

- Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι.

- Απαγορεύεται η μουσική.

- Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

- Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.

- Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων. Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.

- Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.

Η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και γήπεδα μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.