Οδηγίες αλλά και διευκρινίσεις για την καραντίνα στην οποία πρέπει να μπαίνουν όσοι νοσούν από κορονοϊό έδωσε η αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, στην οποία γνωστοποίησε ότι ξεκινά η διάθεση του νέου αντιικού χαπιού της Merck στην Ελλάδα, η υπουργός εξήγησε ότι όταν κάποιος βγαίνει θετικός σε τεστ και έχει συμπτώματα και μετά την 5η ημέρα, τότε η καραντίνα συνεχίζεται.

2>Μένουμε σε επιπλέον καραντίνα για όσο έχουμε συμπτώματα

Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και έλαβαν υπόψη και τις σχετικές διεθνείς οδηγίες. Εφόσον κάποιος δεν έχει συμπτώματα ύστερα από 5 μέρες απομόνωσης, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, φορώντας πάντα μάσκα υψηλής προστασίας. Οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει επανειλημμένα ότι χωρίς συμπτώματα και με μάσκα είναι εξαιρετικά χαμηλή έως μηδενική η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά ταύτα, σημείωσε καταλήγοντας, «εφόσον παρουσιάζονται βαριά συμπτώματα ή πυρετός ο οποίος επιμένει και μετά την 5η ημέρα, προφανώς ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει την καραντίνα, για να προστατεύσει πρωτίστως τον εαυτό του».