Απαντήσεις και διευκρινίσεις σε απορίες που αφορούν τη μετάδοση και τη διασπορά του κορονοϊού μέσω των κατοικιδίων, αλλά και των αδέσποτων ζώων, δίνουν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.

 

1. Τα ζώα δεν μολύνουν και δεν μολύνονται από τον κορονοϊό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον καθ ύλην αρμόδιο Καθηγητή βιολογίας στην Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ, κ. Κρήτα, αλλά και σύμφωνα με ανακοινώσεις των συλλογικών οργάνων των κτηνιάτρων σε Ελλάδα και Κύπρο.

2. Επιτρέπεται ο περίπατος με τα κατοικίδιά μας, λαμβάνοντας όμως υπόψη μας τα μέτρα καθαριότητας που ίσχυαν πάντα (Ν. Χαρδαλιάς Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας).

3. Παραμένουν ανοιχτά τα pet shops επειδή θεωρούνται καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης (Ν. Χαρδαλιάς )

4. Επιτρέπεται το τάισμα των αδέσποτων με τους γνωστούς και σύνηθεις τρόπους, λαμβάνοντας επίσης μέτρα καθαριότητας, όπως ίσχυε πάντα.

5. Η ΠΦΠΟ έχει στείλει δύο επιστολές στα αρμόδια υπουργεία ζητώντας:

«Α. Να σταλεί επιστολή στους Δήμους της χώρας για τα εξής:

α. για τη χορήγηση αυξημένης ποσότητας τροφής, ώστε να σιτίζονται τα αδέσποτα που ταΐζονταν από υπαλλήλους και ιδιοκτήτες καταστημάτων που τώρα έχουν κλείσει

. για τη διευκόλυνση σίτισης αδέσποτων που ζούσαν μέσα σε κλειστούς χώρους που τώρα επίσης έχουν κλείσει.

Ανεξάρτητα με το αν θα υπάρξει επιστολή από το Υπουργείο, η ΠΦΠΟ καλεί ΟΛΟΥΣ τους Δήμους να χορηγούν όσο διαρκεί η κρίση επιπλέον τροφή στα φιλοζωικά σωματεία, αλλά και σε μεμονωμένους πολίτες που ενδιαφέρονται για τη σίτιση των αδέσποτων.

Β. Σε περίπτωση που αποφασιστεί υποχρεωτικός κατ' οίκον περιορισμός των πολιτών, να επιτρέπεται η ελεγχόμενη σίτιση των αδέσποτων, ώστε να μην πεθάνουν από ασιτία με αναφορά στις κατευθύνσεις που έδωσε η Ισπανική Κυβέρνηση και η Κρατική Υπηρεσία για τα Δικαιώματα των Ζώων.

Έκκληση σε όλους τους κατόχους οικόσιτων ζώων να μην τα εγκαταλείπουν και να κλείνουν τα αυτιά τους σε κίτρινα και ανεύθυνα δημοσιεύματα διαφόρων ΜΜΕ.

Δίνουμε σημασία μόνο τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς που από την πρώτη μέρα αποφάνθηκαν ότι τα οικόσιτα ζώα αδέσποτα δεν κινδυνεύουν και δεν μεταδίδουν τον ιό.

Η κρίση θα περάσει, η ζωή όμως σε αυτούς που θα την χάσουν από ανεύθυνα δημοσιεύματα ή ανεύθυνες πρακτικές δεν θα επανέλθει. Δεν χρειάζεται πανικός.

Το μόνο που χρειάζεται είναι υπευθυνότητα και τήρηση των εξαγγελθέντων κυβερνητικών μέτρων.

Μένουμε μαζί με τα ζώα μας και δεν τα εγκαταλείπουμε.

εν υπάρχει κανένας κίνδυνος από αυτά.