Προσπάθεια καταστολής των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων θεωρείται η απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση Θεόδωρος Λιβάνιος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς.

Στο βασικό θέμα της συζήτησης που ήταν η απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ και οι ενίσχυση των αρμοδιοτήτων, προσετέθηκε και η απαίτηση του πρωθυπουργού για στήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης από τους περιφερειάρχες. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη και να μην υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας».

Ο πρωθυπουργός επίσης προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα και τόνισε: «Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει».

Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου: «Μαθαίνουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αλληλεγγύη από τους βουλευτές του και τους περιφερειάρχες της ΝΔ για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Δεν είναι οι ίδιοι που προεκλογικά, μαζί με τον κ. Μητσοτάκη έλεγαν πως η μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά δεν είναι λύση; Για πολλοστή φορά, παρά την εγκληματική καθυστέρηση που οδήγησε την κατάσταση στο προσφυγικό στο σημερινό μπάχαλο. Kαλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην πραγματικότητα».

Οι μεταναστευτικές ροές όχι μόνο συνεχίζονται αμείωτες, αλλά και είναι αυξημένες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Παρασκευή μέχρι το πρωί της Δευτέρας (18/11), οι Λιμενικοί εντόπισαν και διέσωσαν περισσότερους από 700 πρόσφυγες-μετανάστες σε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος και Κως). Το πρωί της Δευτέρας μεταφέρθηκαν από τα νησιά στον Πειραιά 179 αιτούντες άσυλο, με σκοπό να διοχετευτούν σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, καθώς και 500 υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση για πρόσληψη 800 ακόμα ατόμων που θα προωθηθούν στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και των hotspotw.